torstai 21. elokuuta 2014

Tikkauslangan valinnan vaikeus

Taisin mainita joskus aikaisemmin, että Yön kuningatar -työn tikkaamisessa on haasteena se, että tikkaus ei saa viedä tehoa kirjomiltani ympyröiltä.  Kokosin jo ympyräblokeista koetilkunkin, mutta tunsin olevani niin kaukana oikeasta lankavalinnasta, että tein kokomustan koetilkun ensin, että saan karsituksi edes osan vaihtoehdoista pois.


Kokeilut
 1. Luonnonvalkoinen puuvillalanka ala-ja ylälankana.  Taustapuoli on todella siisti, mutta tikkauskuviot kilpailisivat liikaa ympyröiden kanssa.
 2. Vaalenaharmaa puuvillalanka ala- ja ylälankana. Samoin kuin edellinen vaihtoehto. Kaunis takaakin, mutta liikaa kilpailua varsinaisen työn kanssa.
 3. Musta puuvillalanka ala- ja ylälankana.  Apua, en näe mistä olen ommellut. Taustapuoli siisti.
 4. Tummansininen puuvillalanka ylälankana, alalankana musta puuvillalanka. Ei näytä hyvältä.
 5. Väritön nailonsiima eli nailonista valmistetttu yksisäikeinan lanka.  Ongelmana lankojen päätteleminen ja mahdollinen sulaminen jos joku yrittäisi joskus silittää peittoa.  Lanka kiiltelee niin, että näen mistä olen ommellut.  Alalankana musta puuvillalanka ja siiman lenkkejä näkyy taustapuolella. Säätöasia ilmeisesti.
 6. Väritön polyamidisiima eli polyamidista tehty yksisäikeinen lanka (monofilament). Ongelmana lankojen päätteleminen pitävästi. Sulamisvaaraa ei ole.  Alalankana musta puuvillalanka ja siiman lenkkejä näkyy taustapuolella. Säätöasia ilmeisesti.
 7. Madeiran musta raionlanka ylälankana ja alalankana musta puuvillalanka. Lanka kiiltelee ja melkein näen mistä olen ommellut. Taustalla valkoisesta puuvillavanusta syntyneitä pisteitä.
 8. Harmaa vaihtuvavärinen tikkauslanka ja alalankana musta puuvilla. Joitakin pisteitä taustapuolella
 9. Metallilanka ja alalankana musta puuvilla
Kokeilin vielä värittää tussilla vaaleita ompeleita. Tussi tekee kankaasta nuhruisen oloisen ja vaalea lanka vaatisi ilmeisesti usean käsittelyn.  Vaikka kyseessä onkin ajanviete, en koe mielekkääksi viettää aikaani värittämällä kokonaisen peiton tikkaukset.
Jumppasin peiton kerrokset kasaan eilen käyttäen perinteistä menetelmää eli teippasin taustakankaan lattiaan maalarinteipillä ja kiinnitin kerrokset hakaneuloin.  Ensin piti tietysi siirrellä huonekaluja ja puhdistaa lattia. Lattian puhdistamiseen käytin robottimoppia, joka sai puolen tunnin ajan hinkata pölyjä ko. alueelta. Ai, että se on hauska vehje. Robotin puhdistaessa lattiaa silitin taustakankaan ja päällisen.  Taustakangas on violetti satiinilakana.

Jos sinulla on kokemuksia yksisäikeisellä langalla tikkaamisesta, kuulisin mielelläni niistä.  Kokeilemistani vaihtoehdoista se tuntuu olevan paras.  Tosin tässä täytyy vielä löytää taustapuoleenkin sopiva lanka. Monofilamentin käyttämistä sekä ylä- että alalankana vieerasta ainakin nyt.  Ehkä kokeilen sitäkin Violettia lankaa on vain yksi vajaa puola, eli se ei riitä.

4 kommenttia:

 1. Voi vitsit, että näyttää hienolta nuo ympyrät mustalla kankaalla! Uskon, että on vaikea valita sopivaa tikkausta tähän työhön:)

  VastaaPoista
 2. Hienot ympyrät. Näyttävät Kyllä hyvältä tuossa mustalla kankaalla.

  VastaaPoista
 3. Ihailen jaksamistasi kokeilla eri vaihtoehtoja! Minä varmaan vain roiskaisisin menemään ja harmittelisin sitten jälkikäteen. Peitosta tulee tosi kaunis, tulee vanhat rekipeitot mieleen.

  VastaaPoista