sunnuntai 24. elokuuta 2014

Näkymätöntä lankaa neulansilmään

vaikka en tee keisarille uusia vatteita. 
Edellisen postauksen lankatestauksena jälkeen tein uuden koetilkun ja päädyin käyttämään peiton tikkauksessa monofilamentia eli yksisäikeistä polyamidisiimaa,  Joissakin lähteissä käytetään tuosta siimasta englanninkielistä nimitystä "invisible" ja toisissa "transparent".  Se ei muutu aivan mustaksi mustalla taustalla, mutta pystyn näkemään ompeleeni.

Tässä koetilkussa testasin, mitä tapahtuu jos ompelen aivan koruompeleiden vierestä. No siitähän tuli kuin tatin lakki eli ympyrä alkoi pullistella ja näytti tosi hassulta kalotilta.  Niinpä kokeilin tulisiko tikkauksesta paremman näköinen, jos ompelisin välikaitaleiden päältä ja välttelisin menemästä ihan ympyrän viereen.  Kangas ei alkanut pullottamaan.  Eli ongelma ratkaistu.

Siimalla on hyvien ominaisuutensa vastapainona joitakin hankalampia piirteitä.  Tietysti ensimmäinen on että lähes näkymättömän langan pujottaminen neulansilmään on tavallistakin vaikeampaa. 
Käytän no 14 top stich neuloja, joissa on reilu silmä,  Siima kihartuu rullalta otettaessa muita lankoja voimakkaammin ja sen takia se ei tahdo osua neulansilmään.  Ja kun aloitan ompelun tai tulen ompeleen päähän, pitää siimasta pitää kiini, jotta se ei pääse karkaamaan neulansilmästä.  Onneksi minulla on pinsettisetissä atulat (kuvassa oranssin ympyrän päällä), jotka puristavat aina ja avautuvat painettaessa. Ne ottavat hyvän otteen siimasta, eikä se pääse karkaamaan.

Kun eksyn tekemään asioita, joihin ei ole valmista reseptiä, törmään väistämättä uusiin ratkaistaviin ongelmiin.  Tiinatei kommentoi, koetilkkujen tekemistäni.  Olen hyväksynyt asenteen, että tämä on ajanvietettä ja jos joudun viettämään aikaa, jonkun teknisen asian pähkäilyssä niin ei se ole ollenkaan paha juttu.  Ehkä se pitää dementian loitolla. 

Peiton tikkaaminen edistyy nyt erinomaisesti ja ehkä saan sen valmiiksi lähipäivinä.  Olisi kivaa aloittaa joku uusi työ. 

P.S. Löysin  konekirjontaan sopivia lankoja Erkin Saumasta ja Tikistä http://www.ompelukoneethelsinki.fi/.

3 kommenttia:

  1. Hienosti edistyy tikkaus, jännä nähdä työ valmiina! Jostain luin sellaisen niksin, että langan pään voisi värittää tussilla, niin erottaa helpommin neulaan pujottaessa. Ja tuota siimaahan on myös savun värisenä, jos haluaa sen paremmin "uppoavan" tummaan kankaaseen. Mutta sitten on kyllä vaikeuksia erottaa tikkausta...

    VastaaPoista
  2. Onpa jännää tuo tikkaus näkymättömällä langalla, joten kiva nähdä työ valmiina!

    VastaaPoista
  3. Kiva saada kokemuksiasi tuosta näkymättömästä siimalangasta. Olen ostanut sitä, mutta vielä en ole saanut kokeiltua. Vai Erkin sauma ja tikki! Upea nimi liikkeellä!

    VastaaPoista