sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Tärkkäämisen tärkeydestä

Edellisen kerran käytin silityksessä tärkkiä 90-luvun alussa. Kun hankin höyryprässin, käytän vaatehuoltoon vain sitä.  Nyt yritin tehdä taustakankaasta sopivan pönäkkää, jotta voisin koota tilkkutyön kerrokset kahden laudan avulla.  Vaikka luovuin lautojen käyttämisajatuksesta, niin silti jostain syystä silitin taustakankaan uudelleen tärkin avulla.  Ei siitä pönäkkää tullut, mutta ehkä se luistaa tikkauksessa paremmin.  Yhä on siis optimismia että tärkistä olisi jotain hyötyä. 

Taustakankaan kanssa ei vielä ilmennyt ongelmaa, mutta päällistä silittäessäni paljastui, että silitystärkki oli liannut silitysraudan pohjan.  Voihan jeeveli sentään!  Päällisen nurkassa on nyt ruskeaa tahmaa.  Koska edellisestä tärkin käyttökerrasta on 20 vuotta en enää muista tuollaista tuollaista ongelmaa olleen.  Erityisesti saumat toimivat tahman puhdistimena ja ovat nyt ruskeat.  Onneksi minulla oli vanhaa virttynyttä pellavafroteepyhettä, jonka karheus oli sopivaa silitysraudan pohjan puhdistamiseksi.

Nyt voin vastata kaikille, jotka kysyvät kannattaako tilkkupeiton tausta ja päällinen tärkätä ennen kokoamista: EI KANNATA. Jos tärkkäät, niin puhdista raudan pohjaa usein.

Edessä on hakaneulajumppa lattialla.   Kerrokset ovat jo asettumassa ja vielä teen  viimeiset suoristamiset ja sitten hakaneulat.  Tässä peitossa on taustana Marimekon Anna-kangasta, joka on peräisin 80-luvulta.  Vanuna on halpa polyesterivanu ja päällisen raitakankaat ovat 90-luvulla ostamiani näytepaloja.  Valkoiset kankaat ovat muutamaa eri laatua. Osassa on valkoinen painatus ja osa on ihan pelkkää valkoista. Tykkään itse kovasti, vaikka materiaalit eivät ole ihan viimeistä huutoa. 


Näin kesällä on monessa blogissa kivoja kukka-arvoituksia. Tämä kukki eilen kävelytien varressa ihanassa auringonpaisteessa,  mutta metsikössä.  Joku ohdake tämä on. Mahdollisesti huopaohdake, mutta en ole varma.  Olisikohan muita ehdotuksia? Kukinto oli liki metrin korkeudella maasta.

Kiitoksia kommenteista edellisiin postauksiini.

10 kommenttia:

 1. Huopaohdaketta minäkin veikkasin. Piti kuitenkin vielä tarkistaa Luontoportin kasvikuvastosta. :)

  http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/huopaohdake

  VastaaPoista
 2. Uskotaan ja ei tärkätä:)) harmittaa sun puolesta tuo päällisen tuhraantuminen ja myös silitysraudan, molempien putsaaminen ei ole aina niinkään kivaa ja helppoa.
  Voisi olla huopa-/suo-/peltoohdake en osaa sanoa.

  VastaaPoista
 3. Piti vielä sanomani, että tilkkutyösi kuosit ovat taas/yhä muotia. Valkoinen ei mene koskaan pois muodista ja kapeat tasaraidatkin ovat aika iätön kuosi. :)

  VastaaPoista
 4. Hyrrätyösi on kaunis ja rauhallinen ei yhtään semmoinen riehakas räyhä, niin kuin vappuhyrrät ovat. Tärkkäyksestä sen verran, että itse tärkkäisin ainoastaan jalkani, koska ne ovat toisinaan ihan veltot.

  VastaaPoista
 5. Muistan, kun meidän pienen kylätien varella kasvoi ennen tervakukkia, kurjenkelloja, ohdakkeita ja kaikkea kaunista, mutta sitten joku nero kylvi penkereille lupiinin siemeniä ja nyt ei kuki mikään muu kuin lupiini, joka on nitistänyt kasvumahdollisuudet kaikelta muulta.
  Peittosi on oikein kaunis ja rauhallinen.

  VastaaPoista
 6. Minä kyllä puhun tärkin puolesta, mutta vain siinä kohtaa, kun blokkeihini takoitettu kangas on liian "leprua" tai esim. kun leikkaan ympyräleikkurillani. Ja kun teen freezer paperin kanssa applikointia. Myös yksittäisiä blokkeja saatan tärkätä, mutta tärkkiä kannattaa silloinkin käyttä varoen eli pieniä määriä useamman kerran. JA aina kannattaa suihkuttamisen jälkeen odottaa hetki ja antaa tärkin imeytyä kankaaseen. Jotkut suihkuttavat tärkin nurjalle, ja silittävät sitten oikealta. Hyrräpeittosi on tosi kaunis - paljon valkoista tilaa vapaalle tikkaukselle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele. Verda-tärkissä käsketään silittää heti suihkuttamisen jälkeen. Peiton taustakappaletta ei voi käännellä silityksen aikana, hyvä kun pystyn liikuttamaan sisityslaudan päällä.

   Poista
 7. Kiva, että tuli tämä tärkkikeskustelu tänne. Jenkkisivuilla puhutaan paljon tärkkäämisestä ja olen miettinyt, onko se ihan sikäläinen ilmiö. Hannelen kommentti selvensi sitä, missä tilanteessa tärkkiä kannattaa/voi käyttää - varoen. Töhnät silitysraudassa on ikäviä, toivottavasti saat peittoosi siirtyneet pois. Kesäinen ja kepeä on peittosi ilme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amerikkalaiset käyttävät kotoisassa vaatehuollossa valtavasti valkaisuainetta ja tärkkiä. Monissa tilkkutyöohjeissa käsketään tärkkäämään. Tärkin poistamiseksi käsketään pestä työ heti valmistumisen jälkeen. Täytynee paneutua tärkin käyttämieen vähän syvällisemmin. Nyt 20 vuoden paussi oli tyhjentänyt päästäni tärkkäystuntuman.

   Poista
 8. Olen huomannut saman, että jenkkiläisillä tilkkusivuilla tärkkäys on melkein must ja pesu tikkauksen jälkeen samoin. Itse en ole tärkkiä kokeillut. Hyrräpeittosi on raikas.

  VastaaPoista