perjantai 20. kesäkuuta 2014

Hyvää juhannusta

Hyvää juhannusta kaikille!

Tiistain jäätävästä kelistä johtuen pysyttelen nyt sisätiloissa potemassa nuhaa ja kurkkukipua.  Viime vuonna kävin kuitenkin katsomassa juhannuskokkoja, joten tässä pari kuvaa:
1) Seurasaaaren pääkokko vm. 2013
 2) Tämä oli joku erikoiskokko vm. 2013, joka savutti aivan hurjasti

Tilkkutyölehdistä
90-luvun alusta asti olen ostanut Akateemisesta kirjakaupasta Quilter's Newsletteriä.  Nyt ei enää onnistu.  Ihmettelin, kun uusia numeroita ei näkynyt ja hyllyssä oli aina vaan vuoden ensimmästä numeroa.  Asiakaspalvelu vastasi kyselyyni, että ko. lehti ei enää kuulu heidän lehtivalikoimaansa :(  No, täytynee miettiä, pärjäänkö ilman ko. lehteä vai tilaanko sen suoraan Amerikasta.   Olen ostanut välillä jonkun numeron American Patchwork & Quilting lehteä, mutta en taida olla sen tyyppinen tilkkuilija.

Quilting Artsin uusin numero keskittyy kankaiden värjäämiseen.  Siinä oli muutama itse värjätyistä kankaista tehty työ, jotka saivat haikailemaan värjäämiseen sopivaa tilaa.  Olen huomannut, että katseeni pysähtyy tilkkutyölehtiä ja -kirjoja selatessani yleensä sellaisten tilkkutöiden kohdalle, joissa on a) käytetty käsinvärjättyjä kankaita tai b) paljon valkoista kangasta c) paljon mustaa kangasta. 

Jatkoin The Quilt Shown tilaustani taas vuodeksi.  Niiltä videoilta oppii aina jotain uutta ja tekniikat aukeavat paljon helpommin videolta kuin tekstistä ja valokuvista.  Nyt on odotettavissa uusi jakso parin viikon välein seuraavan vuoden ajan.  Lisäksi maksavana jäsenenä saan katsoa kaikkia vanhoja jaksoja.  Euroiksi muutettuna tilauksen arvo jäi alle 35 euron.  Eli varsin edullista on.

Tilkkutäkki-sanasta
Maikkarin kevennyksen yhteydessä uutisten lukijat käyttivät sanaa "tilkkutäkki".  Minun korvaani se oli ihan ok, mutta  joillekin muille se särähti pahasti.  Suomen kielessä ei ole lyhyttä ja yksilöivää käsitettä vastineeksi "quilt"-sanalle.  Kysynkin nyt, mikä olisi sopiva sana kertomaan, että kyseessä on kankainen kolmesta kerroksesta tehty tekstiilityö eli päällikangas/tilkkupinta, välivanu ja taustakangas.  Virkkaajat kutsuvat välillä virkatuista paloista koottuja peittojaan tilkkupeitoiksi aiheuttaen lisää epäselvyyttä.

2 kommenttia:

 1. Hyvää juhannusta. Myös minä aion pysyä sisätiloissa hyytävän tuulen karkoittamana.

  Tilkkutyö on kattava vastine quilt-sanalle. Tilkkutäkki on mielestäni tilkkutyön alakäsite. Käytän sitä ainoastaan peitoista. Teen kuitenkin muitakin tilkkutöitä kuin täkkejä.

  Ostin aikoinaan kaikki - niin englannin- kuin saksankielisetkin - tilkkutyölehdet, jotka sain käsiini.

  Nykyään en osta lehtiä enää, sillä saan tarvitsemani vaikutteet nykyään netistä. Youtube on täynnä ilmaisia videoita. Luen myös blogeja ja katselen kuvapalveluista tilkkutyökuvia.

  Minulla on melkoinen pino tilkkulehtiä nurkissani, mutta en halua heittää niitä pois. Toivottavasti minulla on joskus aikaa selata lehtiä ja miksei myös tehdä jotakin lehtien ohjeita mukaellen. En ole koskaan tykännyt noudattaa muiden ohjeita orjallisesti vaan olen aina halunnut muokata ohjeita mieleisekseni.

  Kankaiden värjäys onnistuu melkein missä vain. Olen värjännyt kankaita mm. kylpyhuoneen lattialla, kodinhoitohuoneessa ja takapihalla. Värjääminen on sottaista puuhaa ja usein olenkin suojautunut kumisaappailla ja puhtailla roskasäkeillä. Tärkeää on valita mahdollisimman myrkyttömiä värejä, jotka on pestävissä iholta ja ympäristöstä vaivattomasti. Vanhassa Kangastuksia*-blogissani on kuvia värjäämistäni kankaista.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa Juhannusta!
  toivottavasti paranet pian:)

  Minulle tulee mieleen sanasta täkki aina sellainen vanhanajan kiiltäväpintainen tikattu paksu täkki, harvoin olen kuvistakaan niin paksuja tilkkupeittoja nähnyt, että olisivat samanlaisia täkkejä.
  Mutta jokainen käsittää sanan omalla tavallaan.

  Netistä kyllä löytyy aivan uskomattoman paljon kaikenlaista uutta ja mielenkiintoista, mutta kiva on lehtiä ja kirjojakin selata, niistäkin löytyy usein jotain uutta mitä ei ole ennen muka nähnyt.
  Nykyään en osta niin paljon lehtiä, tai kirjoja, mutta aina kun eteen osuu minua kiinnostava.

  VastaaPoista