lauantai 12. huhtikuuta 2014

Mikset ompele käsin

Otsikon mukainen kysymys esitetään minulle lähes viikottain.  Tälläkin viikolla olen joutunut vastaamaan siihen. Kun en suostu ompelemaan käsin, pidetään minua jotenkin kummallisena.  Totuus on kuitenkin se, että käteni ovat niin kuluneet ja kipeät, että käsinompelu ei enää onnistu ilman suuria kipuja.  Jouduin lopettamaan 80-luvulla keilaamisen käden nivelten kipeytymisen takia ja myöhemmin käytin töissä hiirikädessä keilaajan rannetukea estämästä tulehtuneen ranteen kääntyminen.

Äsken etsin kaapista taustakangasta hyrrätyöhön ja löysin hyvän taustakankaan lisäksi todisteita ajasta, jolloin käsinompelu vieä oli kivaa.
Ristipistoin helmilangalla ompelemani särkynyt sydän, joka on ollut sohvatyynyn päällisenä. 

Villalangoin ja ristipistoin kirjomani sohvatyynyn päällinen
Toinen ristipistoin villalangalla kirjomani sohvatyynyn päällinen
No niin, siinä noita näytteitä on.  Antakaa ehdotuksia, mitä teen noille. Itse olen katsonut niitä tarpeeksi enkä enää haluaisi säilöä niitä kaapissa.  Kaikki ovat käyneet vesipesussa.  Keskimmäisessä on keltainen lanka värjännyt valkoisia.  Särkyneen sydämen pellavapohjassa on yksi iso reikä ja pari pienempää.

Lisäys su 13.4.2014:   Nyt on siis haussa se kuuluisa Joku Muu, joka tekisi noista/noilla jotain.  Itsellä ei ole halua käyttää noihin aikaa tai lisämateriaaleja.  Ristipistotyöt kaipaavat siis uusia helliä käsiä ja uutta kotia. 

Töiden nimikoiminen ja tarkoitus
Tilkkutyökurssin herkkuja notkuneessa kahvipöydässä kansallispukujen ompelun opettaja kertoi käyneensä selvittämässä innokkaan kansallispukujen ompelijan jäämistöä ja tunnistamassa mitkä vaatekappaleet kuuluivat samaan asuun.  Yhdessäkään vaatekappaleessa ei ollut mainintaa, mihin pukuun se kuuluu ja kuka sen on tehnyt.  Kuitenkin kaikki vaatekappaleet olivat huippuhienoa käsityötä ja moni kurssilainen muisti tekijän.

Tein pieniin  tilkkutöihini nimilappuja hiljakkoin. Kaikki eivät pääse Syyringin toukokuiseen näyttelyyn Laakson sairaalalla, mutta nimilaput ovat nyt kunnoss.  Löysin tänään kaappia penkoessani ison pellavaisen pussin.  Sen käyttötarkoituksesta ei minulla ole aavistustakaan, mutta mummoni nimikirjaimet kertoivat ainakin sen, kenelle se on kuulunut. 

8 kommenttia:

 1. Aivan ihania kirjontatöitä! Minäkin kirjoin nuorena, mutta sitten se jäi, kun tuntui, että on kiire saada valmista.

  Voisitko käyttää kirjontatöitäsi tilkkutöissä? Ostaisit samantapaisia kankaita kuin käsitöittesi pohjakankaat (pellavaa ehkä?) Villalankakirjonnat omaksi työkseen ja puuvillalankaiset omaksi työkseen. Kirpputoreilta voisi löytyä täydennystä. Tai sitten voisit kaivella omia varastojasi, löytyisikö sieltä pitsejä, koristenauhoja jne., joilla voisit koristella työsi. - Tällaista tuli ihan ensimmäisenä mieleeni. :)

  VastaaPoista
 2. Upeita kirjomuksia! Etenkin nuo särkyneet sydämet ovat niin kauniit!

  VastaaPoista
 3. Kauniita töitä ovat olleet aikoinaan, mutta ymmärrän että aika aikaasa kutakin. Jos ovat palvellet hyvin, mutta et halua 'kierrättää' niitä tilkkutöissä, tee niistä pussukoita! Niitä tarvitsee aina. Tai yritä myydä huudossa.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteista. Ne selvitivät omia ajatuksiani. Mikään vaihtoehto, jossa nuo jäisivät näiden seinien sisälle ja perikunnan poisheitettäväksi ei tunnu hyvältä. Täytynee yrittää huuto.netin kautta löytää uusi omistaja, jos kukaan lukia ei osoita riittävää kiinnostusta näihin.

  VastaaPoista
 5. Ihania ristipistoja ja villalankatöitä. Kyllä nuo täytyisi saada johonkin käyttöön. Eikö niitä voisi yhdistää kankaisiin ja tehdä jonkun hienon seinätekstiilin? Tai johonkin tuoliin päällisen? Joskus voin vilauttaa, mitä itse olen saanut aikaiseksi villalangoista ja aidakankaasta (?), lennät silloin varmasti selällesi.

  VastaaPoista
 6. Idea särkyneeseen sydämmeen, tikkaa siitä hieno pinta ja tee 'iltalaukku'

  VastaaPoista
 7. Minullekin tuli mieleeni yhdistellä näitä kirjontatöitäsi tilkkuihin. Olet niin kekseliäs tilkkuilija, että varmasti löytyisi kiva työ. Kyllä sitä ollaan oltu joskus viitseliäitä, näitä kirjontatöitä löytyy minunkin kaapistani. Ja samat käsiongelmat niiden teon lopettikin.

  VastaaPoista
 8. Kauniita. Varsinkin tuo keskimmäinen saa mielikuvituksen liikkeelle ja särkyneet sydämet näyttää herkältä.
  Olen jatkanut vanhoja liinoja muilla kankailla, yhdistämällä useampia vanhoja ja sit paljon tikkausta. Sähän olet mestarillinen konetikkaaja! Parin vanhan liinan kulumisreikiä suurensin ja upotin niihin värillisiä lasipaloja.

  VastaaPoista