keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Tiu tau

Kirjoin tilhen.  Valokuvan, josta lähdin liikkeelle, olin ottanut vastavaloon ja tilhi oli pahasti alivaloittunut.  Onneksi kuva oli myös RAW-muodossa ja pystyin kuvankäsittelyllä virittämään siitä sävyjä esiin.  Muutkaan tilhikuvat eivät olleet sen parempia.  Lintu oli vähän pienikin, mutta oikeastaan tarvitsin vain ääriviivat. Suurensin kuvan ja tulostin sen ja piirtelin linnun ääriviivat ja värialueiden ääriviivat.  Sitten kopioin kankaalle vesiliukoisella musteella ja väritin kuvan ompelukoneella.
Kangas vetää vähän kurttuun, mutta uskon selättäväni ongelman tikkausvaiheessa.
Onko näköä, vai pitäisikö tehdä uusi yritys?  Tuossa kuvassa ei ole siis yhtään sävyjä, vaikka onkin hieno profiilikuva.

Kärppä takapihalla
Aamulla näin aivan vitivalkoisen eläimen liikkuvan naapuririvarin pihoissa. Sillä oli musta hännänpää ja se oli oravan kokoinen.  Lumikko se ei ollut vaan kärppä tietenkin. Paikka on Helsingissä Kehä I:n sisäpuolella.  Hain kameran olohuoneesta ja onnistuin saamaan vain yhden kuvan ja sekin jäi huonoksi, kun objektiivi taas kerran tarkentui kohteen edessä olevaan pensasaitaan.  Kamala kiirekin oli, kun se oli niin nopea otus.
Sanonta ketterä kuin kärppä pitää todella paikkaansa. Uskomattoman vilkasliikkeinen otus, joka sulavasti pujotteli piha-aitojen alitse. Edellisen kerran näin täällä kärpän 80-luvulla.

8 kommenttia:

 1. Taas yksi upea lintututkielma! Joskus monta vuotta sitten kaksi kärppää vilahti pihalla ja sitäkään vilahdusta ei kauaa kestänyt, kamera ei tullut edes mieleen..

  VastaaPoista
 2. Lintusi ovat tosi upeita! Koneesi tottelee hyvin liikkeitäsi - aivan ihmeellistä!

  VastaaPoista
 3. Voi että miten hieno tilhi. Tosi nätti. En ole ikinä nähnyt Kärppää vaikka maalla asunkin, entisen metsän reunassa. Enää ei ole metsää, mutta onneksi eläimet jäivät.

  VastaaPoista
 4. Upea tilhi! Kiva kuva tuo siluetti kuva tilhistä!
  En ole koskaan nähnyt livenä kärppää. Olipa vikkelä kaveri.

  VastaaPoista
 5. Kevät tuo lisää lintuja. Toivottavasti kerkeät bongailuilta ompelemaan. Linnuillehan voi vaikka ommella tilkkupöntöt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Mari. Jatkan etsimistä valokuviin perustuen. Kirjavat tilkkukankaat eivät puhuttele tällä hetkellä lainkaan. Tilkkulintupöntöt ovat Marlen alaa. Hän höystää niitä fantastisilla jutuillaan.

   Poista
 6. Kyllä on samaa näköa molemmissa kuvissa, komean tilhen olet kirjonut. Nyt olet ollut kärppääkin nopeampi, kun olet kuvan siitä saanut. Pari kertaa olen kyseisen elävän nähnyt pikaisen vilauksen verran, enkä ehtinyt edes ajatella sen kuvaamista.

  VastaaPoista
 7. Aika kärppänä olet sen kameran hakenut. Kuvasta en osaa eläintä hahmottaa, mutta ei tämä ainakaan Viktor Kärppä ole. Pidän noista vastavaloon otetuista kuvista. Itsekin harrastan niitä, etenkin mökillä. Voisit tehdä noista kaikista linnuistasi semmpoisen ison lintutyön, johon tulisi latinankieliset nimet ja sitten myisit sen jonnekin lintutieteelliseen paikkaan.

  VastaaPoista