perjantai 14. helmikuuta 2014

Kirjottu punatulkku

En ole pitkään aikaan kirjonut vapaasti koneella. Nyt kun mietiskelen toista työtä, oli hyvä aika harjoitella pienellä projektilla.  Otin valmiin punatulkun kuvan ja piirsin siitä ääriviivat valkoiselle kankaalle.  Punatulkku on sisareni kuvaama ja minulla on lupa kuvan käyttöön. Aika hassua, minä maalaan ompelukoneella ja langalla  hänen lintukuvansa perusteella ja hän maalaa öljyväreillä moderneja tauluja, jotka kovasti muistuttavat kaitaletekniikalla tehtyä tilkkutyötä.

Punatulkun ompelu on alkanut
Punatulkku paperilla ja kankaalla
Ompelin suurimmaksi osaksi käyttäen siksakpistoa ja liikutellen työtä vapaasti neulan alla. Tukimateriaalina käytin vesiliukoista tukikangasta. Työ oli pingotettuna puiseen ompelukehikkoon.  Koneella kirjoessa ompelukehikko asetetaan päin vastoin kuin käsin kirjoessa. Ompelukoneella kirjottaessa työ on pohjalla ja reunat nousevat kehikon toisen osan päälle.  Tämä kehikko on äitini perua ja hankittu 50-luvulla.  Toimii edelleen loistavasti.

Lankavarastossani ei ollut oikeaa punatulkun punaista. Laitoin neulan silmään kirkkaan punaista ja beigeä ompelulankaa samanaikaisesti.   Sitten päälle ompelin vielä vaaleanpunaisella langalla. Tämä oli siis oikeaa langalla maalaamista jos mikä.  Sekoituksesta tuli aika aito punatulkun väri.

Työ roikkuu nyt kuivumassa. Liotin sen, jotta vesiliukoinen tukikangas ja kankaaseen vesiliukoisella kynällä tekemäni merkinnät häipyisivät.

Tilkkulehti
tuli tänään.  Siinä oli viitisen sivua juttujani.  Mainostin jutussani "Tilkkutyöoppia netissä" suomalaisia tilkkutyöbloggaajia ilmaisen tiedon jakamisesta.  Toivottavasti bloggaajat voivat havaita lisää suomalaisia kävijöitä blogissaan.  Yhteen juttuun sain Tilkkutaiwas-blogin Hannelelta paljon apuja. Kiitos Hannele. PaintStikit ovat sen verran erikoinen asia, että siihen varmaan suhtaudutaan "kaikenlaista hypetystä" ajatuksella.
Quilting Arts lehteni on edelleen jossain seikkailulla. Lupasivat lähettää uuden, joka kustantajan arvion mukaan tulee perille 8 viikon kuluttua. Suomi on niin kaukana.  Saa nähdä, tulenko saamaan ensin helmikuun vai huhtikuun numeron. 

Oikea ompelukoneen valinta
Vekki heitti minulle kysymyksen koskien valintaa Husqvarnan ja Pfaffin välillä. Olkaa ystävällisiä ja käykää jättämässä häen blogiinsa ajatuksianne, jos omistatte ko. koneista tällä hetkellä myynnissä olevan mallin.  Minulla on Bernina, joten en ollut paras vastaaja.

P.S. Hyvää ystävänpäivää kaikille lukijoille

10 kommenttia:

 1. Upea tulkku! Miten sinä osaatkin! En tiedä, onko tekstiilitaiteilija Helena Vaari sinulle tuttu? Jos ei, käypä kurkkaamassa hänen ompelukonemaalauksiaan http://helenavaari.fi/

  VastaaPoista
 2. Onpas kiva nähdä edes yksi punis tänä talvena. Hyvä väritys linulla ja ystikset sinullekin.

  VastaaPoista
 3. Ystävänpäivää ihan jokaiselle päivälle toivottelen minä. Juu, lehti tuli luettua melkein kokonaan kun tänään kolahti postiluukusta.
  Mielenkiintoisia nettiosoitteita oli monta.
  Punis on niin kaunis.

  VastaaPoista
 4. Hieno punatulkku, olet sinä taitava!
  Kiitos mielenkiintoisista teksteissä Tilkkulehdessä, luin sen taas kannesta kanteen tänään ja siksi en kerinnyt tännekään aikaisemmin.
  Sydämmellistä Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 5. Hienoa jälkeä syntyy taas! Oletko huomannut The quilt Show'n oppitunneilta Nancy Princen Thread painting-oppijaksot? Kuvailemasi työstapa kuulostaa ihan hänen opeiltaan :) Ja kiitokset itsellesi - on hauska nähdä omia tuotoksiaan lehden sivuilla.

  VastaaPoista
 6. Hienoa tilkkumaalausta! Ja kiitos vielä koneasiassani. Otan tosi mielelläni vastaan mielipiteitä sillä koneissa on niin valtavasti eroja.

  VastaaPoista
 7. Kiitos vielä ohjeista. Minulla on nyt Janome 7700 ja olen kovin tyytyväinen siihen paitsi, että pistolevy on jo kolmatta kertaa vaihdettava kun menee rikki. Kone on 2v. Nyt meni hermot.

  VastaaPoista
 8. Hyvä tyttö! Voit perustaa oman osaston näytteluun: Muuttolinnut ja muita visertäjiä!

  VastaaPoista
 9. Nuo sinun lintusi ovat upeita. Minä pitää tyytyä katselemaan punatulkkuja vain pihallana.Tänä talvena niitä on ollutkin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Punatulkut ovat niin kauniita, mutta ne eivät valitettavasti tänäkään talvena viihtyneet pitkään nurkillamme.

   Poista