lauantai 18. tammikuuta 2014

Hyrriä

Jokin aika sitten huomasin yhdessä blogissa hauskan tavan tehdä hyrriä. Tekniikkaa piti päästä kokeilemaan.  Kaivoin kangaskaapista 90-luvun alussa kirpputorilta ostamani kangasnäytteet, joista olin jo muutama vuosi sitten päättänyt tekeväni hyrriä. Kankaat olin pessyt pari vuotta sitten.

Otin kankaat mukaan tilkkutyökurssille ja leikkasin jokaisesta palasta kaksi neliötä.  Apuna käytin 16 cm x 16  cm viivotinta ja pyöritettävää leikkuumattoa.  Sitten leikkasin saman kokoisia neliöitä valkoisesta kankaasta, jossa on koukeroinen valkoinen painatuskuvio.

Asetin raidallisen ja valkoisen palan oikeat puolet vastakkain ja ompelin palojen reunojen mukaan 1/4 tuuman saumalla palojen ympäri. 

Sitten leikkasin kulmasta kulmaan ristikkäin molempiin suuntiin ja sain 4 kaksiväristä palaa.  Sitten seurasi yllätys: Neliöstä syntyneissä paloissa raidat kulkivat hassusti. Toiset näyttivät kulkevan sauman suuntaisesti ja toiset saumaa vasten 90 asteen kulmassa.
Onneksi raitakankaista oli riittänyt kangasta kahta blokkia varten.  Ratkaisin asian vaihtamalla paloja ristikkäin.  Nyt raidat kulkevat vain yhdellä tavalla per blokki ja kiertävät keskustaa samassa asennossa.

Milloin on syytä epäillä että omistaa liikaa tilkkutyökankaita?
Yksi hyvä syy itsetutkiskeluun on, kun kaappi ei kestä kankaiden painoa. Yhdistetyn kangas- ja liinavaatekaapin pohja murtui tekstiilien painosta.  Tilanne paljastui, kun aloin etsiä edellä esittelemiäni kankaita.  Kaapissa on korihyllyratkaisu, jossa hyllykorit ovat kehikossa, joka lepää sormenpaksuisten jalkojen varassa. Kaapin pohjen etureuna murtui. 

Onneksi toisessa kaapissa oli vapaa hyllylevy, josta sain pikaratkaisuna kaappiin uuden pohjan.  Kaappi piti tyhjentää pohjan vahvistamisen ajaksi.  Tilkkutyökankaat ja liinavaatteet pääsivät päiväksi parvekkeelle pakkaseen, mikä ei varmaankaan ollut pahaksi kummillekaan.  Nythän on aivan mainiot tekstiilien  tuuletusilmat. Kuivaa, aurinkoista ja reilusti pakkasta.

Tämä hyrräprojekti ei paljon vähennä kankaita.  Otin  ja pesin Syyringin tilkkutyökurssia varten kankaita.  Kurssilla tarvitaan 24 tummaa ja 24 vaaleaa kangaspalaa.  Nyt kutistin vaaleita yksivärisä kankaita  ja ne odottavat kuivumista ja silittämistä.  Leikkasin myös mustasta kankaasta lisää paloja  ympyräkirjontaa varten.  Ainakin yhden korihyllyn verran olisi tarkoitus vähentää kankaita tänä vuonna.

12 kommenttia:

 1. Raidallisista kankaista tulee kivan näköisiä hyrriä! Helppo tapa tehdä, pitää kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Hauskat hyrrät! Raitakankaiden (tai muiden sellaisten, jossa on tietty suunta) käyttäminen on välillä yllätyksellistä, nimimerkillä "kokemusta on". Minä olen ainakin aika huono hahmottamaan, mihin esim. raidat sitten lopullisesti kääntyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun leikkaa kaitaleista, niin ei tule yllätyksiä, mutta kun kokeilee uutta tekniikka niin ylläreitä tulee. Sehän on vain hauskaa.

   Poista
 3. Ei kankaita ole liikaa, kaappi on vain liian huteraa tekoa. Puoliso laittoi ompeluluolaani sellaiset pystykiskoilla olevat hyllyt. Ovat kestäneet tosi hyvin. Surkeammin kävi lastulevyhyllyiselle vaatekaapille... Mikään kannatin ei kestänyt vaan hyllyt tuppasivat tippumaan alvariinsa. Nohevana tyttönä pinosin kaikki kankaat päällekkäin. Ei olisi kannattanut - nyt näen kankaat, mutta en pääse alempiin käsiksi purkamatta yläpuolella olevia... No tyydyn käyttelemään niitä joihin yllän, jos ei pakottavaa tarvetta ilmene.

  VastaaPoista
 4. Raidoilla saa hyrrään lisää vauhtia! Kaappisi on ollut vanha ja hutera. Osta uusi vahvajalkainen ja hyllyinen. Se kestää vaikka mitä.

  VastaaPoista
 5. Raitakankaat muuna kuin poikittain leikattuina kaitaleina saavat aikaan vain harmaita hiuksia. Sinä kyllä selätit tämän ongelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkasin vain kaksi palaa kerrallaan ja oli aikaa asetella viivain raitojen mukaan. Kun on säilyttänyt kankaita yli 20 vuotta, ei kannata kiirehtiä.

   Poista
 6. Kiitos ompeluvinkistä:)
  Kankaita ei todellakaan voi olla liikaa, näin sanoo ihminen jolla on kankaita liian monessa kaapissa ja joka haluaisi että ne olisivat kaikki yhdessä ja samassa paikassa helposti löydettävissä:)

  VastaaPoista
 7. Hyvin on raidat suorassa. Olen pyrkinyt välttelemään ruutu-ja raitakankaita, koska minun ompelun jäljiltä ne on yleensä vinossa. Pitäisi varmaan miettiä täälläkin, milloin niitä kankaita on liikaa. Kaappien hyllyt ja saranat ovat jo tosi tiukoilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että huomasit melkein suorat raidat. Yritin asetella viivaimen huolellisesti raitojen mukaan, mutta koska kangas oli taitettuna, ei mennyt ihan niin nappiin kuin yritys oli.

   Poista
 8. Anteeksi, mutta naurut sai sortunut kaappisi. Tuntui niin tutulta. Ompeluhuoneeni on niin täynnä tavaroita, laatikoissa, kaapeissa ja pöytien alla, että on vain polut eri suuntiin. Minkäs teet, pakkohan niitä on olla. Kivaa hyrraa teet.

  VastaaPoista
 9. Hyrriä minäkin olen nyt ommellut- tulee seuraavaan työhön.

  VastaaPoista