tiistai 14. tammikuuta 2014

Arbiksella tilkkutyönäyttelyssä

Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla eli Arbiksella on parhaillaan menossa tilkkutyönäyttely.  Kävimme ensin Soilen kanssa Laaksossa mittaamassa seiniä omaa näyttelyämme varten ja sitten nauttimaan näyttelystä.  Arbikselle mennessä on ihan pakko aina ensin katsoa ala-aulan freskot, jotka on maalannut Tove Jansson.

Noita suurikokoisia freskoja oli kuulemma haviteltu Ateneumiin Toven 100-vuotisnäyttelyyn. Päivitys 15.3.14:  ja ne onkin saatu viedyksi sinne syksyyn asti.

Ala-aulassa on vitriineissä esillä kasseja ja muita kolmiuloitteisia tilkkutöitä.  Hienosti tehtyjä, mutta vaikeita kuvata valoa vasten. Toisen kerroksen kahvilan tuntumassa oli esillä monta hienoa tilkkutyötä.  Soile oli tikannut niistä muutaman Töölön Tilkkupajassa.  Sattumalta tilkkutyökurssin osalllistujat ja opettaja Peggy osuivat näyttelyyn samaan aikaan kanssamme.
Yllä olevan kuvan tilkkutyön vaaleus ja hienot käsityöt ilahduttivat silmää. Pitsit ja kirjonnat ovat satavuotiaista liinavaatteista ja säilötty tilkkupeittoon.  Näin rauhallista väritystä jaksaa katsella vuosikaudet.   En yleensä tykkää tilkkutöiden ja kierrätyken yhdistämisestä, mutta tässä työssä oli motiivina historian säilöminen eikä pihtailu.
Tämä on vähän erikoisemman mallinen tilkkutyö.  Tikkaukset ovat Soilen tekemät ja ne tekevät ihanasta työstä todella upean.  Osa töistä on portaikossa. Kävimme katsastamassa nekin. Kivoja töitä ja portaikossa on väljempää kuin galleriakäytävässä. 
Näyttelyn tiedot Arbiksen kielellä: Lappteknik och vävning Peggy Danska och Monica Lindqvist, konstnärliga ledare  7–25.1.2014.  Galleri Arbis är öppet  7.1–12.4.2014 måndag–fredag kl. 9.00–20.30. Dagmarsgatan 3, Främre Tölö.

Olen tänään koskenut kankaisiin.  Etsin ja löysin kaapistani huomista tilkkutyökurssia varten tarvitsemani kankaat.  Avasin myös brittiläisen kangasvaihdon kirjekuoren ja ihmettelin taas kerran saamiani kankaita.  Lisäksi poimin muutaman kankaan, jotka vien huomenna opiston kangaslaareihin ja vapaudun niistä vuosien jahkailun jälkeen.  Jos ei 20:ssä vuodessa sole syntynyt niistä mitään minun käsissäni niin ei synny seuraavan 20  vuoden aikanakaan.


3 kommenttia:

  1. Nuo freskot ovat kauniit, nyt voiskin käydä uudestaan ihailemassa niitä tilkkutöiden yhteydessä.
    Minä koskettelin eilen tilkkujämiä ja kaitaleita, puolet sain siirrettyä erään koulun käyttöön. Vapauttava tunne ;D

    VastaaPoista
  2. Aivan upeat freskot. Ja tuo peitto pitseineen on hieno. Minä en myöskään tykkää vanhojen upeiden käsitöiden uuskäytöstä. Vanha poisrevittynä alkuperäisestä muodostaan ei jotenkin istu ajatusmaailmaani. Mutta tuossa työssä tuo kokonaisuus on kylläkin kaunis.

    VastaaPoista