lauantai 7. joulukuuta 2013

Sinisiä pussukoita

Tikkasin itsenäisyypäivän alla kaksi pussukka-aihiota.  Kankaaksi valitsin yksivärisen sinisen kankaan, tuollaista Suomen lipun sinistä itsenäisyyspäivän kunniaksi. Ei ollut taaskaan tarvis saada pussukoita, vaan halu tikata jotain.  Leveyden määräsi kangaspalan leveys ja korkeudeksi tein suurin piirtein saman verran kuin leveys on.   Väissä on 100 % puuvillavanua ja sisäpuoli on samaa kangasta.

Ensimmäiseen tikkasin keltaisella Aurifilin puuvillalangalla ns. höyhenkuvioita, vaikka suomalaisen silmään nuo näyttävät pikemminkin pihlajanlehdiltä.  Samaa kuviota on molemmilla puolilla ja pohjassa on paisley-kuviota.  Tänään kävin ostamassa pusseihin 30 cm pitkät vetoketjut ja ompelinkin ne paikoilleen.
Pussukassa ei ole vuoria, sillä kaunis tikkaus saa näkyä sisäpuolellakin.  Pohja on tehty niin, että pussukka seisoo tukevasti pystyssä. Tässä voi säilyttää vaikka kudinta.  Pussukan nimi on "Keltaiset lehdet".

Toiseen pussukkaan halusin jotain muuta.  Kävin läpi kuviomappiani ja sieltä löytyi kaksi valmista freezer paperikaavaa pupuja varten.  Kaavat ovat syntyneet, kun olen leikannut sabluunoja paintstikeillä maalaamista varten.  Silitin ne kevyesti kankaalle ja tikkasin niiden ympäri.  Tikkaamisen jälkeen irroitin paperit. Toinen lähti kevyesti irti, mutta toinen oli tiukemmassa. Nyt mietin, kiinnitinkö toista liian kauan silitysraudalla, vai johtuiko ero siitä että käytin kahta eri paperilaatua.
Pussukan rajat piirsin reilusti liitukynällä.  Liitu lähtee suurimmaksi osaksi pois tikkaamisen aikana ja osittain merkinnät jäävät saumanvaroihin.  Sininen vesiliukoinen muste ei ole oikea ratkaisu tähän kankaaseen.
Tikkauslankana käytin vaalean harmaata Mölnlycken puuvillalankaa.  Tähän pussukkaan tein lehtien ympärille varjostukset.  Pussukan nimi on "Pupu piilossa".  Koska se on piilossa, en tehnyt siihen yksityiskohtia, kuten silmää.  Pupun mallina on meidän pihan city-kani, jonka onnistuin kuvaamaan joku vuosi sitten.


5 kommenttia:

 1. Ylimmän kohdalla totesin että onpa hieno mutta siirryttyäni alempaan tuumasin että onpa ovelasti tehty, ei ole menty sieltä missä aita on matalin.

  VastaaPoista
 2. Hienoja töitä. Minä en ehdi ompelemaan vaikka mieli tekisi. Olen siivonnut opiston jäljiltä nyssäköitä.

  VastaaPoista
 3. Hieno tuo varjotikkausjänis. Tikkaus on minulle niin uutta, etten siitä paljon tiedä, mutta kauniita ovat molemmat.

  VastaaPoista
 4. Kauniita tikkauksia. Pupu piilossa on hauska. Hyvä ettet tehny sille silmiä ja muita, noin on oikeasti piilossa.

  VastaaPoista