maanantai 11. marraskuuta 2013

Viimeistelykone

Meille tilkkuilijoille on kehitetty monenmoista apuvälinettä viimeisen 20 vuoden kuluessa. Tästä harrastuksesta on tullut suuri teollisuuden ala.  Kaikki apuvälineet auttavat tilkkutöiden kivoissa työvaiheissa.  Mutta hankalimpaan ja tylsimpään vaiheeseen ei ole olemassa mitään erityistä.  Reunakaitaleiden suhteen on edelleen vallalla olettamus, että ne täytyy kääntää nurjalle ja kiinnittää itkien ja käsin ommellen huomaamattomin pistoin. 

Olen alkanut miettiä, millainen voisi olla viimeistelykone.  Sen pitäisi olla pienikokoinen ja sen pitäisi osata hoitaa tilkkutyön reunakaitaleen ja ripustuskujien teko ja kiinnittäminen tyylikkäästi.  Nimilapun teko ja kiinnittäminen kuuluisivat myös siihen.  Samoin se voisi myös tehdä tilkkutyöhön sellaiset piilomerkinnät tekijästään, joita ei pystyisi poistamaan rikkomatta koko työtä. 

Sellaista konetta mietiskellen kiinnitin tiklityöhön ripustuskujan.  Reunakaitale ja nimilappu olivat kiinnittyneet työhön jo aiemmin.
Kaksinkertaisen reunakaitaleen kiinnitin koneella ensin takaa ja sitten edestä.  Olen selvästi edistynyt reunakaitaleen päiden yhdistämisessä.  Ripustuskujan ompeleminen käsin sattui, mutta nyt minulla ei ole enää yhtään valmiiksi tikattua työtä, joka odottaisi näiden tylsien työvaiheiden tekoa.  Hurraa!

Keskeneräisiä töitä ovat ainakin
1) Pikamatka maailman ympäri peiton kokoaminen ja tikkaaminen (sopivaa kohdetta ei ole vielä löytynyt, joten tällä ei ole kiirettä)
2) Viime syksynä tilkkutyökurssilla aloitettu hain hammas-kassi
3) Viime talvena tilkkutyökurssilla aloitettu viuhkakassi
4) Kompassityö lentävine hanhineen.  Tällekään ei ole löytynyt sopivaa käyttötapaa, joten sen jatkaminen ei ole mielekästä.  Teknisenä harjoituksena tämä oli oikein kiva, mutta tästä tuli vähän suurikokoinen.
5) Tikattu pussukan aihio
6) Kolme paneelia liimaharsoapplikaatiohanhia.  Lintutauluja on jo niin paljon, että näistä pitäisi tehdä jotain muuta. Pohjakangasta olisi riittävästi peittoon, mutta en tiedä, kuka haluaisi valkoposkihanhen kuvia täynnä olevan peiton.
7) Hirsimökkipeiton palat.  Tämä taitaa kuulua kategoriaan "kaikkia tilkkutöitä ei kannata tehdä valmiiksi"
8) Vielä vanhempia koetilkkuja, joista aika on ajanut ohi

5 kommenttia:

 1. Sellaisen koneen kun kehität, olet varmasti rikas tilkkuilija sen jälkeen :-) Kiva lintutyö taas kerran!

  VastaaPoista
 2. Itse ompelen reunakantit aina ensin nurjalle, sitten käännän oikealle ja ompelen koneella kiinni. Itkut jäävät näin minimiin. Ripustuskujan ompeleminen on kaikkein kamalinta! Tilkkupeitoissa onkin se ihana puoli, ettei niihin yleensä tarvitse ommella ripustuskujaa.

  Sulla on jo kiva sarja lintutöitä! Edelleen tykkään tiklin ympärillä olevista tikkauksista tosi paljon.

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja taitavasti tikattu työ!
  Olisipa sellainen viimeistelykone!

  VastaaPoista
 4. Ja kehitäppäs vielä sellainen kankaiden järjestelijäkone joka pistää ne koon ja värin mukaan oikeaan järjestykseen tai edes nappaisi ne pienet sälät pois kiusaamasta sieltä suurempien joukosta.
  Tipunen on hieno!

  VastaaPoista
 5. Lintugalleriasi on melkoinen. Yhdistä heidät kaikki yhdeksi peitoksi, tulisi taatusti upea.

  VastaaPoista