tiistai 15. lokakuuta 2013

Tyynyliinat ja hurvittelua koneella

Meillä on ihanat untuvatäytteiset jättityynyt, mutta isoista tyynyliinoista on ollu pulaa pitkään. Valmiina ostetut ovat niin knafteja, että niiden sisään tungettu tyyny muuttuu kivikovaksi. Kaapissa on kankaita vaikka kuinka. Tämä on ollut hyvin vaikea yhtälö, mutta tänään vihdoin sain aikaan kaksi reilunkokoista tyynyliinaa, jotka värinsä puolesta sopivat suosikkilakanoihin.
Hohhoijaa, olipa suuritöistä ;D Taisi mennä kokonainen tunti näiden tekemiseen. Hankalinta oli, kun kangaspala ei ollut suora.  Koska kangas oli pesty jo kahdesti taitoin sen niin, että en leikannut aivan lankasuoraan vaan suorassa kulmassa hulpioon.  Toivottavasti tein fiksusti. Nyt ainakaan kangas ei vedä mihinkään suuntaan. 

Koska tällainen ompeleminen on varsin monotonista, leikin samalla nopeudensäätimen kanssa.  Se on semmoinen likusäädin koneen edessä.  Ompeluvauhtiin ei koneessani vaikuta vain polkimen painaminen vaan myös tämä säädin. Jos säädin on asetettu hitaalle, niin polkimen painaminen pohjaan asti ei nopeuta ompelua yhtään.  Säädin on yleensä puolivälin vaiheilla enkä koske siihen kuin harvoin.  Kun säädin ompelua nopeammalle nousi koneen äänikin kovemmaksi.  Se ei ollut kivaa kuultavaa.  Kun ompelee maltilla ei tule ongelmia.

Oikeanpuoleinen noista harjoitustilkuista oli mukanani Syyringissä ja siihen kokeili useampi vapaata konetikkausta keltaisella langalla.  Valkoiset ompeleet syntyivät eilen kun oli henkinen pakko tikata, mutta ei oikein kohdetta.  Vasemmanpuoleinen on kokonaan omaa aikaansaannosta.  Eilen tikkasin vanhojen tikkausven väliin ja vähän päällekin tavallisella jalalla.  Oli pakko harjoittaa sitäkin tapaa,  kun Lea vihjasi viime viikolla että tikkaustaitoni ovat kokonaan BSR:n varassa.  Kaikille tiedoksi: BSR-jalka ei liikuta kangasta vaan tikkauksen muoto syntyy ompelijan ohjauksella.  Se vaikuttaa vain pistojen pituuteen.

Jännitys tihenee suomalais-brittiläisen kangasvaihdon suhteen.  Brittikankaat ovat jo Suomessa ja odottelen haastepakettiani.  Sitä työtä ei saa esitellä blogissa.  Harmi.

4 kommenttia:

 1. Samoja kokemuksia tyynyliinojen ompelusta :D. Meillä on isokokoiset muotoillut tyynyt ja ihan nolotti ne hiulaksi kuluneet tyynyliinat ennenkuin sain ommeltua uudet. Vaivaa ja aikaa meni niin vähän, että itsekin ihmettelin,
  Kivoja tikkauspintoja, en nyt osaamistasi laittaisi BSR:n laskuun, varmaan helpottaa, mutta kyllä lopputulos on mielestäni kankaan liikuttajasta kiinni!

  VastaaPoista
 2. Hienoja ovat todellakin tikkauksesi:)
  Minulla tuottaa vaikeuksia ommella kaikenlaista suoraa yksinkertaisa esim.verhot, tyynyt yms.:)

  VastaaPoista
 3. Samoin, sama ongelma tyynynliinojen kanssa.
  Mahtavat tikkaukset!

  VastaaPoista
 4. Tyynyliinojen ompelu on tosi tylsäääää mutta joskus on pakko. Erinomaiset tikkaukset ja taito on kyllä koneen ja tuolin selkänojan välissä!!!!!!

  VastaaPoista