maanantai 28. lokakuuta 2013

Sukat ja taidenäyttelyjä

Syyskuussa aloitin villasukkaparin, joka valmistui juuri äsken.  Sukkien neulominen on siksi kivaa, että työ helpottuu loppua kohden.   Kun aloittaa perinteiseen tapaan varresta, päättyy sukka kärkikavennukseen.  Kärkikavennuksessa puikoilla olevat silmät vähenevät ja kerrokset valmistuvat hujauksessa. Meni päiviä/viikkoja kun en neulonut puikollistakaan, mutta valmistuivat.
Lankana on Novitan Nalle.  Puikoilla oli 14 silmää.  En ole ennen tehnyt Nallesta sukkia ja oli vaikeuksia arvioida langan menekkiä.  Varret jäivät varovaisuussyistä turhan lyhyiksi. Lankaa olisi riittänyt pitempiinkin.  Väritys on kuin keväisessä koivussa: valkoharmaa runko ja kevyen vihreät lehdet.  Neulomistuntuma oli tällä langalla mukava.

Amos Andersonin taidemuseossa
Olin juuri käynnistänyt ompelukoneeni alkaakseni kiinnittää reunakaitaletta tilkkutyöhön, kun  Helsinkiin matkalla ollut tytär soitti junasta ja pyysi kanssaan katsomaan näyttelyä Amos Anderssonin museoon.  Työ seis ja kiireen vilkkaan keskustaan täältä kehän tuntumasta. 

Museossa oli näyttely taiteilijoiden omista kuvista.  Joko taiteilijat eivät olleet uskaltaneet hymyillä peiliin tai sitten suomalaisilla taiteilijoilla on ollut totiset ajat kautta vuosikymmenten ;)  Varsin erilaisilla tyyleillä oli kuvia tehty ja ne olivat mielenkiintoisia.

Samassa museossa oli myös metsäaiheinen näyttely.  Hyviä töitä kaikki tyynni.   Esillä oli myös von Wrightin veljesten täyttämiä lintuja, joita he olivat käyttäneet malleina maalauksissaan.  1800-luvulla ei räpsitty digikameralla kuvia metsoista ja kyyhkysistä vaan ne ammuttiin ja täytettiin malleiksi.  Lisäksi oli kolme täytettyä lumikkoa.  Uskomattoman pieni eläin, jonka jälkiä löydän välillä talvisin meidän pihasta, mutta otusta en ole onnistunut näkemään.  Odotan kovasti, että AA saa toteutetuksi museohankkeensa vanhan linja-autoaseman paikalle. Heidän näyttelynsä ovat aina mielenkiintoisia ja laadukkaita.

Designmuseo
Olimme Eijan kanssa sopineet menevämme johonkin näyttelyyn ja valitsin Designmuseon, koska graafinen suunnittelu on aina jotenkin kiehtonut.  Näyttelyn nimi oli "Don't shoot the messenger." Suunnittelijat olivat useasta maasta ja näyttelyssä oli paljon selityksiä.   Ei mennyt jakeluun.  Yksi työ oli ylitse muiden: huone, jonka seinissä näkyivät eri kuvat kun huoneen valaistusta muutettiin led-lamppujen avulla.  Siinä oli jotain tätä aikaa.   Yhdistän taiteeseen aina korkean tason teknisen osaamisen osana teosta.  Muissa töissä sitä ei oikein tullut esille.
Pohjoismainen nykykoru-näyttely oli sekin arvoitus.  Mikä on koru? Näissä koruissa oli sama ilmiö kuin grafiikassa eli korkean tason teknisen osaamisen puute/tahallinen vähättely.  Yhden taiteilijan 2 kaulakorua olivat ylivertaiset sekä teknisesti että veistoksina.

Menkää ihmeessä katsomaan niin tulette silmät pyöreinä ja suu ymmyrkäisenä ulos.

Kävimme syömässä hyvän lounaan ja tulimme meille katsomaan pari jaksoa The Quilt Show:ta. Meillä oli oikein mukava päivä.

Syyringin tuleva näyttely
Kävimme Eijan kanssa katsastamassa Laakson sairaalan kahvilan näyttelytilan.  Olemme varanneet paikan ensi toukokuuksi Syyringin näyttelyä varten. Syyringillä oli siellä näyttely muutama (=8) vuosi sitten.  Näyttelytilassa oli aivan valtavasti vitriinejä, joten kassit ja pussukat tullaan tällä kertaa saamaan esille paremmin kuin koskaan.

4 kommenttia:

 1. Raikkaan väriset sukat, kaipaan kamalasti vihreää.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan koivumaiset sukat, oikein kivat! Näyttely kuulosti kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 3. Välillä kadehdin pääkaupunkiseudun näyttelytarjontaa! Me herkuttelemme nyt täällä Leena Luostarisen näyttelyllä. Huikaisevia töitä! Minulla on ollut sama kuviksen opettaja hänen kanssaan, vaikka emme olekaan käyneet koulua yhtäaikaa.Helsingin museoista minäkin pidän Designmuseosta, pitäisiköhän tehdä sille suunnalle asiaa, on edellisestä käynnistä jo sen verran aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo DM:n näyttelyt olivat huomattavasti alle normaalin tason. Kannattaa odottaa näyttelyjen vaihtumista. Noista ei ole tilkkuilijalle inspiraatioksi.

   Poista