maanantai 19. elokuuta 2013

Tikkasin tiklityön

Oranssi työ odottaa edelleen loistoideaa.  Tänään tuntui siltä, että olisi taas aika tikata jotain.  Koska tiklini on liian iso yhdistettäväksi muihin lintuihin, sai se toimia tikkaamisen kohteena.  Virittelin koneeseen BSR-jalan ja tein pientä verryttelyä varsin täydelle koetilkulle.  Ihan kylmiltäni en lähde tikkaamaan varsinaista työtä.  Katselin ikkunasta pihlajaa, jonka lehdet ovat jostain syystä käpertyneet kuperiksi.

Pihlaja toimi kuvion valinnan inspiraationa.  Tikkauslankana on beige Mölnlycken puuvillalanka, joka on aavistuksen verran tummempaa kuin tiklin pohjakangas.  Liimaharsoapplikaationa tekemäni tiklin huolittelin pykäpistoin.  Tämä kolminkertainen pykäpisto teki kuvasta vähän jäykän ja kun vertasin tulosta siksakilla huolittelemaani sinitiaiseen, niin sinitiaisen huolittelu tuntuu kivammalta.  Ompelin pykäpistot Madeiran ohuilla raionlangoilla ja silti tuli tönkkö.

Esittelin viime viikolla Syyringin kokouksessa kesän aikana tekemiäni tikkauksia.  Martta sanoi niin kauniisti: "Olet edistynyt aivan valtavasti tikkauksessa."  Kovan harjoittelun takana nämä tulokset todella ovat olleet.  BSR-tikkauksen siistiä kääntöpuolta ihailtiin joukolla.  BSR säätää piston pituuden, mutta tikkauskuvio syntyy käsin ohjaamalla.  Vasemmassa kädessä oli tikkaushanska, oikean alla liukuestematosta tehty rulla, työn alla oli Surpreme slider.  Nyt alan oppia jo, että en yritä painaa poljinta vaan käynnistän ja sammutan koneen painikkeesta.  Tikkasin hitaasti ja rauhallisesti, niin sain pyöreyttä lehviin.  Kun joskus 15 vuotta sitten yritin ensimmäisiä kertoja vapaata konetikkausta, niin kaikissa kohdalleni osuneissa ohjeissa kehotettiin tikkaamaan nopeasti. Nyt mestarit kehottavat hidastamaan. 

Reunakaitaletta en vielä aloittanut.  Taidan tehdä taas sellaisen valetereellisen kaitaleen kuin sinitiaistyössä on. 

4 kommenttia:

 1. Hieno tikkaus! Harjoitus tekee mestarin.

  VastaaPoista
 2. Kyllä nämä lintutyösi ovat niin ihania. Tikkaus on hieno ja korostaa kivasti lintua.

  ps. tervetuloa Puoti Poikettavaan ja samalla vihjaan että meillä on täällä upea Savi-Heinä Puotikin http://www.savi-heinapuoti.fi/, todella näkemisen arvoinen. Eli tässähän olisi mukava retken aihe.

  VastaaPoista
 3. Juu hieno tikkaus. Ihana lintutyö.

  VastaaPoista
 4. Upealta näyttää!

  Voisitkos joskus esitellä näitä tikkausvälineitäsi? Ja jos joku kaveri voisi ottaa kuvan kun tikkaat, lähinnä kiinnostaisi että miten sitä kangasta siinä pitelet kun tikkaat.

  Tuollainen slider-alusta vaikuttaa mielenkiintoiselta, ulkomailta varmaan on tilattava?

  VastaaPoista