maanantai 6. toukokuuta 2013

Säteileviä kaunokaisia

Posti toi tänään kirjan, mutta hassua kyllä ei sitä, joka ensimmäisenä lähti Amazonilta liikkeelle vaan jälkimmäisen. Toivottavasti saan huomenna tuon ensisijaisen hankintani.  Tämä kirja on Valori Wellsin Radiant New York Beauties.
Kirjan kansi lupaa paljon. Sisältö aiheuttaa hämmennyksen.  Kirjan mukana olisi tarvittu suurentavaa kopiokonetta.  Kirjassa ei ole yhtä ainutta foundation paper piecing mallia, jota voisi käyttää ilman suurentamista :(   Osa malleista on suurennettava 200 % ja osa 250 %.  Kerrassaan käsittämätöntä.

Kaava-arkkeja löytyy jo 1900-luvun alkupuolella julkaistuissa kirjoissa. Omassa hyllyssäni vanhin kaava-arkillinen käsityökirja on printattu 1923 (saksalainen Frivolitäten und Knüpfarbeiten).  Data-CD-levyjä on ollut liikkeellä jo paljon ennen kirjan painovuotta 2003.  Geta Graman Shadow Trapunto Quilts on oiva esimerkki siitä, kuinka mallit on sovitettu A4-tulostimelle sopiviksi pdf-tiedostoiksi ja apuviivojen kanssa kätevästi koottavissa. Kokemuksesta tiedän, että kopiokoneeseen tai skanneriin väkisin tungetun kirjan sivut eivät koskaan tulostu absoluuttisen suorina, vaan kuva vääristyy hieman.

Suurennettavilla kaavasivuilla on lisäksi käytetty taustaväriä.  Jokainen, jolla on kotona tulostin, tietää että värit maksavat maltaita.  Taustavärin käyttäminen on kokolailla haaskausta.  Ja jos vieä suurennan kuvan niin haaskausta senkun syntyy lisää. Voi sentään.  Koska ei ole kaava-arkkia. täytyy käyttäjän teippailla yhteen usealle sivulle tulostuvat paperipohjat ja täydentää niitä.  Sitten pääsee käsin kopioimaan niitä ompelupaperille.  Joillakin kaavasivuilla on lisäksi tummia valokuvia, jotka hotkaisevat litratolkulla väriainetta eikä niitä edes tarvita ompeluvaiheessa.  Ymmärrän, että kirjoittajalla ei ehkä ole riittävää teknistä tietoutta hänhän on valokuvaaja (eli siis olisi pitänyt ymmärtää), mutta kustannustalossa olisi taittajan tai kustannustoimittaja pitänyt sanoa, että tehdäänpä fiksummin.

Tässä esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun skannaa kirjan sivun. Sivua ei saa suoraksi, leikkaamatta kirjaa rikki.  Kopioitavaksi tarkoitetulla sivulla on mustetta syövä valokuva.  Sivulla on täysin turha taustaväri.

Töiden väritykset ovat tunkkaisia.  Monessa työssä menee koko idea hukkaan kangasvalinnan takia, kun hienot piikkikärjet sulautuvat vieruskankaisiin.  Raikasta valkoista tai vaaleaa ei yksinkertaisesti ole. 

Muutama minulle uusi idea löytyy kirjasta.  Minähän en ole mikään paperiompelun guru vaan kokolailla aloittelija.  Siksi haluan lukea aiheesta kirjoja.

Nyt mietin kahta etenemisvaihtoehtoa: 1) mittaan kirjasta mallin koon ja suurennan sen päässälaskulla ja piirrän harpin ja viivottimen avulla voipaperille 2) skannaan mallin, poistan kuvankäsittelyohjelmassa taustavärin ja suurennan kuvan, jolloin myös viivojen paksuus kasvaa ja tarkkuus pienenee. Suurentamisessa ajattelin käyttää keksimääni Excel-kikkaa eli liittää skannaamani kuva Excel-taulukkoon ja venyttää sen kivan kokoiseksi, viisveisaten prosenteista.  Vai keksisikö joku jonkun oikopolun? 

10 kommenttia:

 1. Itseltänikin löytyy tuo kirja ja saman pettymyksen silloin muinoin kohtasin! Joitain malleja piirsin ensin läpi paperille ja siten sain mustavalkoisen mallineen, jonka sitten suurensin. Kovin työläs / tuskastuttava tapa tuokin...

  VastaaPoista
 2. Mieleeni tuli sama idea, kuin Satulla. Kirjasta suoraan ei todellakaan kannata tulostaa. Itse en myöskään tykkää kaavoista, joita täytyy suurentaa. Jäävät useimmiten toteuttamatta. Sinänsä tuo New Your Beauty on kiva malli, haluaisin sitä jossain vaiheessa kokeilla. Laitan tähän muutaman linkin, josta löytyy blokin kaavoja tulostettavaksi, ja siis paperitekniikalla tietysti ;-D

  http://quilterscornerclub.tripod.com/free_ny_new_york_beauty_quilt_block_patterns.html

  http://www.lenzula.de/en/pattern/free-pattern/new-york-beauty.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos, kirjoitusvihre, York piti kirjoittaa :-)

   Poista
  2. Kiitos Anita ja Satu. Täällä blogosfäärissä asiat taas selviävät. Anita laittoi niin ihania linkkejä että eipä taida olla mitään syytä kopioida tästä kirjasta mitään. Kunhan tutustun pariin ideaan vähän paremmin. Katsoin kirjoittajan kotisivuja ja hän näyttää korjanneen värimaailmansa raikkaampaan suuntaan.

   Poista
 3. Minulle myös on sattunut huteja noiden kirjatilausten kanssa joskus. En ole palauttanut Amazonille tilaamiani kirjoja, mutta Adlibrikselle olen lähettänyt takaisin, kun ei ole vastannut odotuksia.

  VastaaPoista
 4. Joskus olen jostain amerikkalaisesta blogista lukenut, että siellä voi viedä pehmeäkantisen kirjan... jonnekin... (copy shopiin) jossa sen selkä leikataan pois, ja sivut laitetaan sellaisella muovisysteemillä takaisin kirjan muotoon. Tekniikkaa kutsutaan kampasidonnaksi, ja näyttäisi, että Suomessakin kopiointipalveluja harjoittavat yritykset sitä ilmeisesti tekevät. Raisiolaisen firman sivuilta löysin ko. palvelun, 4,50 EUR kpl.Varmaan Helsingistäkin löytyy vastaava paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä. Kirjan sisältö ei ole sen arvoinen, että kirjaan kannattaisi käyttää enemmän rahaa, kun kuvat ovat kuitenkin vääränkokoisia. Anita laittoi niin upeiden NYBien linkkejä, että käytän niitä ja piirrän loppuunmatkaan itse.

   Poista
 5. Mikset suurenna suoraan kuvankäsittelyssä ja tulosta siitä. Se onnistuu kyllä. Kuvaa voi venyttää käsittleyvaiheessa tai tulostusikkunassa.
  t mata

  VastaaPoista
 6. No höh, luulisi, että taiteen moniosaaja (valokuvaaja-maalari--tekstiilisuunnittelija-tilkkutöiden suunnittelija nettitietojen mukaan) osaisi suunnitella myös siistin kirjan. Kirjamaistiaisissa esiteltiin tilkkutöitä, joissa oli käytetty kovin vanhanaikaista väripalettia. Valitettavasti kovin usean tilkkutyökirjan mallineet pitää itse suurentaa ennen kuin niitä voi käyttää. Onneksi kaipaamasi mallit löytyvät myös netistä tulostetavaksi.

  Oletko muuten vilkaissut YouTubesta, löytyykö sieltä kaipaamiasi ohjeita? Paper piecing -hakusanalla löysin tällaista: https://www.youtube.com/results?search_query=paper+piecing+tutorial&oq=paper+pie&gs_l=youtube.1.0.0l10.2124.8150.0.13178.9.8.0.1.1.0.43.306.8.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.O07cAsNb6LY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olen katsonut You Tubesta. Aloin nyt tehdä vapaalla konetikkauksella tyynynpäällistä ja annan paperiompelun olla kun yhä odotan sitä matkalla kadonnutta Mathiesonin kirjaa.

   Poista