lauantai 9. maaliskuuta 2013

Valmis sinitiainen

Halusin kokeilla Libby Lehmanin videolla esittämää tapaa reunakaitaleen kiinnittämiseen.  Pannulapun kokoiset tikkausharjoituslaput olivat hankalan pieniä, joten täytyi ottaa suurempi työ testaukseen.  Kaapissahan piisaa noita keskenräisiä.  Keksin käyttökohteen tälle liimaharsoapplikaationa tekemälleni sinitiaisen ja se pääsi viimeistelyvaiheeseen.
Olin tehnyt tiaisen fat quarterille, mutta nyt leikkasin kooksi A3.  Tein taas paljon näkymätöntä työtä eli tikkasin vapaalla konetikkauksella lehtiä työn alaosaan käyttäen pätkävärjättyä lankaa, joka väriensä puolesta hukkuu taustaan.  Yläosan vihertävä kaaritikkaus näkyy sentäs vähän paremmin.  Tiainen pullistelee, koska sitä ei ole tikattu vanun ja taustakankaan kanssa. Lisävanua siinä ei ole.

Ennen tikkausvaihetta ompelin koneella pykäpistoja tiaisen palojen ympäri ja suoralla ompeleella lisäsin viivoja siihen jäljitellen sulkien suuntaa.

Reunakaitaleeksi valitsin mustan kankaan, joka tietenkin piti ensin käyttää pesukoneessa että siitä lähti kaikki tärkit ja muut kemikaalit pois.  Huoh...

Sitten itse asiaan.  Kiinnitin kaksinkertaisen reunakaitaleen koneella työn takapuolelle. Kulmista yritin saada tilkkupoliisien vaatimat taitoskulmat.  Käänsin kaksinkertaisen kaitaleen taitossivun etupuolelle ja kiinnitin huolellisesti nuppineuloilla.  Sitten taiteilin nurkkien kanssa.  Lehmanin tekniikan hieno idea on siinä, että etupuolelle kaitaleen viereen laitetaan korostuslanka, joka näyttää tereeltä.  Tämä paksu lanka kiinnitetään siksakilla ja samaisella siksak-ompeleella kiinnittyy reunakaitaleen taitosreuna työhön.  Vähän oli vaikeuksia nurkissa, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen.  Käytin kaksinkertaista helmilankaa ja se erottuu aika mukavasti.  Tämä tekniikka on juuri se mitä olen kaivannut, jotta voin vältellä käsinompelua näillä kipeillä käsillä.

Tämän sinitiaisen olen tehnyt itse ottamastani valokuvasta ja suurentanut ja piirtänyt kaavat applikaatiota varten.

5 kommenttia:

 1. Kaunis sinitiainen ja mielenkiintoinen tuo kaitaletekniikka!

  VastaaPoista
 2. Tyylikäs ja ihana sinitintti! En voi muuta kuin ihailla applikaatiolintujasi! Ja mielenkiintoinen idea tuo helmilangankäyttö. Oliko se vaikea saada pysymään paikallaan ommellessa?

  VastaaPoista
 3. Siinäpä tintti sirkuttaa. Hyvin olet kulmat saanut onnistumaan ja kaitaleen istumaan paikalleen.

  VastaaPoista
 4. Kauniit kulmaukset! Tuo tehostelanka tekee tehtävänsä. Täytyy laittaa muistiin, jos joskus vaikka kokeilisi.

  VastaaPoista
 5. Kaunis tiainen! Lintu nousee taustasta kauniisti esiin.

  VastaaPoista