maanantai 11. maaliskuuta 2013

Tikkaamisen vauhdissa

Jotta voin harjoitella reunakaitaleen kiinnittämistä niin, että tunnen löytäneeni juuri oikean tavan viimeistellä Yhdeksän varista työni, joudun tekemään harjoitusmateriaalia.  Eli tikkaamiseksi pistää. Ai että tikkaaminen on ihanaa ja etenkin reunakaitaleen laittamiseen nähden aivan superihanaa.  Onneksi kaapissa riittää edelleenkin tikkausta vailla olevaa harjoitusmateriaalia.
Suorastaan röyhkeältä (se todella puolusti pesuettaan kun kuvasin hanhia) vaikuttava valkoposkihanhi on nyt tikattu. Ompelin taas pykäpistoin linnun reunat ennen tikkaamista. Hanhessa ei ole tikkauksia, joten se pullistelee kivasti.  Käytin tikkauspinnan jaotteluun Angela Waltersin ideaa ja täytin kunkin alueen eri tikkausmalleilla.   Huomaa, että työssä on myös "lentävät hanhet" mallilla tehtyjä tikkauksia. Tikkauslankana on valkoinen ja ihana Aurifilin puuvillalanka.  Kun lanka juoksee tuhannen metrin puolalta, niin ylälankaa ei tarvitse vaihtaa työn aikan.  Alalankaa tosin täytyi lisätä.

Pari tuntia hurahti tikkaamisessa, enkä malttanut lopettaa ennen kuin työ oli täyteen tikattu. Innoissani onnistuin jopa tikkaamaan hakaneulan peltisen kohdan läpi.  Neula tarttui hakaneulaan pysyvästi, mutta muita vahinkoja ei näytä tulleen.  Koko 40 cm x 40 cm.
Toinenkin sinitiaisapplikaatio sai tikkauksen.  Tämäkin lintu on tehty liimaharsoapplikaationa. Risareunat käsittelin siksakilla.  Tikkauskuviona on ruodoton sulkakuvio, jonka löysin Philippa Naylorin Quilting in the Limelight kirjasta (maailman kaunein tilkkutyökirja).  Sulkakuvioita olen vahvistanut moninkertaisilla varjotikkauksilla.  Tikkauslanka on sama kuin hanhessa, mutta se hukkuu beigenkirjavaan kankaaseen lähes täysin.
 Yksi reunakaitaleen kiinnityskin tuli harjoitelluksi.  Työnä on syksyllä tilkkutyökurssilla tekemäni ikkunan kuva, joka on toteutettu liimaharsoapplikaationa ja mustalla sarjakuvamaisella tikkauksella.   Ikkunan ympärille tikattu seinälaudoitus oli jo valmiiksi tehtynä.  Taas kiinnitin reunakaitaleen ensin työn taakse ja sitten käänsin eteen.  Laitoin tereeksi kolminkerroin helmilankaa  ja kaikki langat ovat eri tummuusastetta olevaa keltaruskeaa.  Kolminkertainen helmilanka kiertämättömänä oli vähän vaikeaa saada siksakin alle.  Langan päät tulee tekniikassa sujauttaa kaitaleen sisään neulan avulla. Parsinneulan silmään saa kyllä kolme lankaa samanaikaisesti, mutta siitä tulee niin paksu, että sitä ei voi vetää kankaan läpi.  Kolme erillistä korostuslankaa pitää kukin laittaa omaan parsinneulaan. Kaitale on lisäksi liian leveä näin pieneen työhön, A4.

Olen viemässä tähtipeittoni tikattavaksi Töölön tilkkupajaan.  Kun silitin vitivalkoista taustakangasta, niin silityrauta purskautti ruosteista vettä kankaalle.  Rauta on noin vuoden vanha ja olen käyttänyt sitä vain tilkkutöihin.  Ei auttanut, kuin laittaa taustakangas pesukoneeseen.  Seuraava silitys tapahtukoon sitten kuivalla raudalla ja kostutus sumutinpullon avulla. 

6 kommenttia:

 1. Tuon hanhen taustatikkaukset ovat ihanat. Olen ajatellut, että käyt tikkauksen yliopistoa. Minulla kerran kävi samoin höyryraudan kanssa. Raivostutti niin, että aloin itkeä. Ensin sitä ruskeakäikkäistä kangasta ja sitten likaisia ikkunoita, pesemättömiä pyykkejä, kadonnutta sormikasta ja ihan vaan kaikkea mitä mieleen tuli. Hyvin puhdistava kokemus ja sitten ne ruskeat läikätkin muuttuivat ihan naurettaviksi.

  VastaaPoista
 2. Tuohan on melkein miniatyyritikkausta kun olet noin pieneen työhön saanut mahtumaan noin monta tikkausmallia. Kohottelen olematonta hattuani!

  Pissivä höyryrauta löytyy minunkin huushollista, ei oo kivaa ei.

  VastaaPoista
 3. Ensin luulin, että hanhityö on isompi, mutta olet kyllä tehnyt ison työn, kun olet tikannut noin monta erilaista tikkausta tähän työhön, tosi upea!
  Samoin löytyy pissivä höyryrauta täältäkin huushollista, todella ikävä kaveri, kun sille päälle sattuu, eikä ole kovinkaan vanha.

  VastaaPoista
 4. Sanoinkuvaamattoman upea tikkausta, hanhi on todella KAUNIS!

  VastaaPoista
 5. Olet tikkauksia treenannut oikein urakalla ja se näkyy upeassa lopputuloksessa. Hienosti olet saanut hanhen ylvään (tai siis röyhkeän) olemuksen työhösi.

  VastaaPoista
 6. Ihana hanhi ja sinitiainen. Tuo tikkausmaailma on minulle täyttä utopiaa. Ehkä joskus opin.

  VastaaPoista