perjantai 15. helmikuuta 2013

Lehtiä ja kirjoja

Tilkkulehti 1/2013 tuli eilen.  Sen kannessa tervehti mukavannäköinen pingviinityö.  Siitä tuli hyvälle mielelle.  Syyringin panos lehteen oli tällä kertaa niin iso, että vähän nolottaa.  Nolottaa siksi, että joku voi saada meistä sellaisen kuvan, että kuvittelemme itsestämme liikaa ja nolottaa siksi, että meidän juttupaljoudelle ei tunnu löytyvän kilpailijoita, vaikka kuinka toivoisimme.
Olin avustanut lehteä jutulla "Kirjo ympyröitä ompelukoneella", johon olin koonnut ompelukoneen ympyräharpista saamiani kokemuksia blogia systemaattisempaan kuosiin.  "Sytykkeitä" olin saanut kasaan puolen sivun verran.  Jos sinulla hyvä lukija on ideoita sytykkeiksi Tilkkulehteen, niin laitapa minulle.  Pidän huolen, että idean alkuperä mainitaan.
Kävimme tavalliseen tapaan lehden läpi eilen kiltaillassa.  Se on kivaa ja hyödyllistä, kun saamme palautetta myös niiltä, jotka eivä kirjoita lehteen.  Lehden jutut tuntuivat tällä kertaa olevan aikaisempaa ilmavammin sivuilla.  Se näyttää kivalta.  Maija oli keksinyt Tiinan ja Soilen tilkkublokkijuttuun aivan mahtavan kuvanauhan koristamaan sivun alalaitaa. Lisää tällaista!  Turhan monesta jutusta puuttuu väliotsikot ja ne ovat raskasta luettavaa. Mutta uskon että kirjoittajat pikkuhiljaa oppivat, että juttu on lukijaa varten eikä kirjoittajaa.

Quiltling Arts no 61 tuli jo tammikuun puolella.  Sen paras juttu oli tällä kertaa juttu ryhmätyönä tehdystä iloisesta taidetilkkutyöstä ja ennen kaikkea kuvat tuosta työstä (lehden kannessa osa ko. työstä).   Muut jutut eivät tällä kertaa kolahtaneet, mutta silti aion pysyä tilaajana.
Quilters Newsletter lehden no 432 kannessa on upea paper piecingillä tehty työ.  Se muistuttaa siitä, että paperiompelu on taito, joka ei itseltäni suju - siis ainakaan vielä.
QNM:ssä on aina paljon kuvia maailmanluokan tilkkutöistä.  Hyvin harvoin teen mitään sen ohjeiden mukaan, mutta kuvia katselen ihastellen.

It's Raining Cats & Dogs kirja on jo vähän vanhempi paper piecing kirja, jonka ostin huuto.netistä. Se on juuri sitä, mitä tarvitsen paikkaamaan osaamattomuuteni paper piecing tekniikan alueella.  Siinä jopa neuvotaan omien mallien suunnittelussa.  Viimekesäinen epäonnistumiseni variksen muuntamisesta paper piecing malliksi kaihertaa yhä kovasti.
Hirsimökki kultaisessa leikkauksessa on myös jo muutaman vuoden vanha ja senkin ostin huuto.netistä.  Kokoilen näitä kotimaisia taidetilkkutyökirjoja.
Kävin Helena Vaarin Valkoinen paita näyttelyn avajaisissa Eijan kanssa Espoon kulttuurikeskuksessa.  Vaikka olen tikkaamista harjoitellut, niin omat ompelukseni ovat valovuosien päässä Helena Vaarin teoksista. Vaatimattomasti hän kuvaili parsivansa ompelukoneella. Töiden aiheet ovat usein muotikuvaajien ottamia valokuvia, joista hän sitten tekee omat taideteoksensa.  Näyttely on auki 24.2. asti.  Sinne kannattaa tilkkutöistä ja tikkauksista kiinnostuneiden suunnata.

Sirpa Mettäsellä on meneillään näyttely Villan lämpö, sametin pehmeys Kuhmoisten kirjastossa.  Näin talvikeleillä en taida viitsiä lähteä ajamaan sinne. 8.2.-2.3.2013   Avoinna: ma, ke, pe 12-19, ti ja to 10-16, la 10-15.5 kommenttia:

 1. Mielestäni ihan turhaa nolottaa, minä ainakin luin kaikki jutut suurella mielenkiinnolla ja itse en ainakaan osaisi tehdä noin hyviä juttuja lehteen ja hyvä, että joku tekee.
  Tuo paper piecing kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, pitäisi ostaa itsekin jokin siihen tekniikkaan kohdistuva kirja mua kiinnostaa myös se alue tällä hetkellä, enkä ole koskaan tehnyt sillä tekniikalla mitään.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Hei Milja,
  Minusta on hienoa että jaksatte tehdä juttuja tilkkulehteen. Kun vielä joku perinteisen tilkkuilun ystävä tekisi myöskin. Kaikille lehden lukijoille ei ehkä tule mieleen että itsekin sinne voisi laittaa niksejä ja vinkkejä kivoista ideoista. - Minna

  VastaaPoista
 3. Tehkää vaan juttuja niin paljon kun jaksatte. Lehti oli todellakin paljon kiinnostavampi kuin edellinen, ja paljolti juuri juttujenne ansiosta. Eikä tarvitse nolostella, jos joku on kateellinen, hän voi itse kirjoitella juttuja lisää :). Ja siitähän se lehti taas saa uusia tekijöitä.

  VastaaPoista
 4. hei,kokeilin ympyrän ompelua nastan kanssa ja eihän se onnistunut,mutta sitten hoksasin panna pinssin jeesusteipillä ja kun pinssissä on vielä lukko niin tuli hyviä ympyröitä t.heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että kokeilit. Tuo pinssin lukko on tosi hieno keksintö. Ompelin itse nastan kanssa ja onnistuin. Tietenkin harppi on ehdottomasti varmin systeemi. Laitan seuraaviin Sytykkeisiin pinssivinkkisi.

   Poista