maanantai 18. helmikuuta 2013

Kyytiä kirjaville

Tilkkutyömalli, johon voi käyttää suunnattoman määrä kirjavia kankaita, osui silmiin.  Sitä oli pakko kokeilla, koska kirjavia kankaita on kaapissani enemmän kuin pystyn hallitsemaan ja viime vuoden tilkkuiluissa käytin lähes yksinomaan valkoista, harmaata ja mustaa. Värit huutavat vuoroaan.
Kuhunkin blokkiin tarvitaan kuutta eri kangasta.  Tällä kertaa käytän tuumamittoja.  On helpompaa leikata kolmen tuuman kaitale kuin 6 tai 7 senttinen kaitale.   Leikkuualustani on kaksipuolinen eli siitä löytyvät sentit ja tuumat kääntöpuolelta.  Tuumamitoilla varustettu viivainkin minulla on ollut jo kauan.  Normaalista tilkkutyökankaasta saan yhdestä leveydestä kaksi 19-20 tumaa pitkää kaitaletta.  Tarvittava hyötypituus on 18 tuumaa, mutta aina on hyvä olla hieman leikkuuvaraa. 

Värityksessä oleellista on että vierekkäiset kaitaleet eivät saa liukua toisiinsa vaan palojen on tarkoitus selvästi erottua toisistaan ja muodostaa vinottain juokseva kuvio. Olen käyttänyt aika puhtaita värejä eikä tummia kankaita ole lainkaan.  Olen onnellinen jokaisesta kangaspalasta, jonka saan käytetyksi loppuun tällä konstilla.

Olen nyt ommellut kymmenkuntaa blokkia varten kaitaleita yhteen.  Ne silitetään ja sitten ommellaan putkiksi, joista leikataan kolmen tuuman rinkuloita.  Rinkuloissa puretaan bargellon tapaa aina yksi sauma ja kaitaleet asetetaan vierekkäin niin että vastaavat palat ovat seuraavassa kaitaleessa aina yhden pykälän korkeammalla.   Äärettömän yksinkertaista.

Useimpia värikkäitä kankaitani en ollut pessyt. Tässä on sitten pari päivää pesty ja silitetty kankaita.  Kun kankaat ovat kuivaneet, kierrän ne tilkkutyöviivottimen ympärille oikenemaan.  Silitän sitä myöten, kun tarvitsen lisää kankaita.  Jos silittäisin kaikki kankaat ennen kuin aloitan leikkaamisen, olisi into karannut kokonaan.  Teen tätä siis evoluutiomenetelmällä, leikkaan lisää kaitaleita sitä mukaa kun edelliset leikatut on käytetty. Blokeista tulee siis erilaisia täysin ilman kokonaisvaltaista värisuunnitelmaa.

Laskelmani mukaan tarvitsen 24 blokkia.  Peitolle ei ole vielä käyttösuunnitelmaa. Mahdollisesti se saa koristeekseen ympyräharpilla ommeltavia ympyröitä.  Mahdollisesti se pääsee Syyringin seuraavaan näyttelyyn. 

8 kommenttia:

 1. Ihanan värikästä, olen itsekin katsellut tuota blokkia täytyy joskus kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Kyllä, tämä blokki on kiehtova. Ehkä parasta, että siihen sopivat kaikki kankaat! Eikö olekin välillä kiva tehdä tilkkutyötä sitä mukaa suunnitellen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun tilkkutöiden suunnitelmat syntyvät aina tehdessä. Boheemi suunnittelemattomuus on elämäntapa eikä satunnaista vaihtelua.

   Poista
 3. Tuo Maailman ympäri -blokki on koukuttava! Minullakin on niitä tekeillä... ja niitä on hauska tehdä, koska voi ns. revitellä eli sen kun ompelee suikaleita yhteen ja katsoo mitä tulee ;o)

  VastaaPoista
 4. Tähän taidan sotkeentua seuraavaksi, on sopivan yksinkertaista ja leikattuja kaitaleita ON.
  Kiva kun etsit, kokeilet ja laitat muille näkyville.

  VastaaPoista
 5. Tosi kivan näköistä teet. Tästä tulee oikein nätti ja kuulostaa tuo tekniikkaselityksesi oikein hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Pirteän värikästä! Ihan kun alkaisi olla kevättä ilmassa, eikun tilkuissa...

  VastaaPoista
 7. Tämä täytyy laittaa muistikirjaan ylös. Ajattelin tämän vuoden tilkkuilun perustuvan pääasiassa vanhoihin, jo olemassa oleviin kankaisiini.

  VastaaPoista