maanantai 12. marraskuuta 2012

Ompelukoneen ympyräharppi

Ilmeisesti eilisessä postauksessa esittelemäni ympyräharppi on monille oudompi ompelukoneen lisälaite.  Sellaisen saa ainakin Bernina-ompelukoneisiin, mutta muistelen nähneeni sellaisen myös Pfaffin lisälaiteluettelossa.  Kannattaa varmistaa myyjältä, että harppi sopii juuri sinun koneesi malliin.  Erilaisia malleja on niin valtavasti enkä voi taata yhteensopivuutta.

Tässä se on kiinnitettynä ompelukoneeseeni.  Kiinnitys tapahtuu ruuvaamalla se koneessa olevaan ruuvinreikään. Erikoisruuviin tarvitaan erikoistyökalu, joka on kuvassa oikealla tason päällä.  Pakkauksessa on mukana kaksi ruuvia, mutta vain yksi piikin suoja, joka tuntuu olevan varsin vikkelä katoamaan.  Kirjaimia kirjottaessa harpilla on vaihtoehtoinen kiinnitysasento, jota käytetään kun halutaan kirjoa tekstiä, joka on luettavissa ympyrän alalaidassa vasemmalta oikealle.

Kangas asetetaan niin, että halutun ympyrän keskikohta asetetaan piikkiin, joka kuvassa on suojattu valkealla silikonitapilla (punaisen nuolen osoittama kohta).  Ommeltaessa kuljettavat alasyöttäjät kangasta, joka pääsee liikkumaan vain piikin ympäri ja näin ollen syntyy ommeltu ympyrä.

Ympyrän sädettä pystyy säätämään liu'uttamalla piikkiä kiskossa. 

Harpin kanssa täytyy aina käyttää ompelun lisätasoa, jotta työ kulkee hyvin ja harppi saa tukea siitä. Tuossa kuvassa on käytössä suurikokoinen kirkas akryylinen lisätaso, joka on lähes näkymätön.

Ompelu toimii parhaiten sellaisilla koruompeleilla, joissa kangas ei liiku edestakaisin.  Tänään kokeilin harakanvarvaspistoja ja  kankaan ohjaaminen oli merkittävästi vaikeampaa, kun kangas liikkui vuoroin eteen ja vuoroin taakse.

Tuotteen suomenkielinen nimi on vähän hassu.  Harppihan on aina ympyrän piirtämisväline. Onko kukaan koskaan kuullut neliö- tai kolmioharpista;)  Englanninkielinen nimi on circular embroidery attachment. 

7 kommenttia:

 1. Janomella ja Brotherillakin sellainen lisälaite on saatavana.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen vekotin ja hienon näköistä jälkeä silla saa aikaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Hmmm...mielenkiintoinen apulaite. Olen itse vähän heikko näiden hienouksien kanssa, mutta tuota tekisi mieli kokeillakin. Olin niin pettynyt kun Lahden Kätevä ja Tekevä messuilla ei ollut yhtään tilkkutyö/ompelutarvikemyyjää, jolta olis voinut ostaa muutamia uusia vekottimia tutkittaviksi.

  Kiitos tuote-esittelystä näin postauksen välityksellä!

  VastaaPoista
 4. Onpa jännä vehje. Mahtaakohan Janomella olla tuollaista? Kokeilisin varmasti. Mutta tosiaan käännös on melkoisen amatöörimäinen.

  VastaaPoista
 5. Hei, tulin hoitamaan linkitusluvan virallisesti kuntoon :) Eli saanko linkittää omasta blogistani tänne? Minun bloggaukseni käsittelee kotitekoista ympyräharppia ja sinulla olisi tämä oikea ympyräharppi esittelyssä. http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tarkempi linkki http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2015/05/ympyraiset-urheiluhousut-ompelun.html

   Poista