perjantai 17. elokuuta 2012

Tartuin haasteeseen

Moni on ehdottanut, että kokeilisin tehdä variksen paper piecing eli foundation piecing tekniikalla. Olin kerran kokeillut ko. tekniikkaa ja lyönyt hanskat tiskiin.  Kuvan toteuttaminen tuolla tekniikalla vaatii kaksi asiaa
 1. Alkuperäisestä kuvasta on tehtävä tälle tekniikalle soveltuva malli
 2. On osattava ommella mallin mukaisessa järjestyksessä kankaat mallin päälle
Jälkimmäinen kohta on helpohko ;D  Mitä nyt jouduin purkamaan 5-6 ommelta pienessä koetilkussani, kun peilikuvana työskentely ei mennytkään nappiin.

Kun en netistä löytänyt hyviä malleja, onnisti mallien löytäminen Quilter's Newsletter Magazinen 2005-2007 vuosikertojen kohdalla.  Melkein jokaisesta numerosta löytyi pieni paper piecing tekniikalla toteutettavan kuvan malli.  Mallit valitettavasti vaativat suurentamista 200 %. Skannasin kuvan, oikaisin ja rajasin ja suurensin sitten kuvankäsittelyohjelmalla ja tulostin paperille lasertulostimella.  Helpottaakseni ompelua tein mallista lehden ehdottamaa isomman.

Lopputuloksesta tuli tällainen:
Tuota väkersin pari tuntia.  Se esittää auringonvarjoa. Opin paljon. Mottoni on: Joka päivä pitää oppia jotain uutta.

Opiksi tuli

 1. Koska mallissani ei ollut merkittynä palojen värejä, lipsahti lopputulokseen yksi väärä kangaspala.  Kannattaa siis merkitä mallinepaperiin kunkin palan väri jollain koodilla ennen työn aloittamista.
 2. Ennen ompelemista aloittelijan kannattaa jatkaa saumamerkit mallineen saumanvarojen ulkoreunaan asti. Näin kaikki palat varmasti ulottuvat ulkosaumanvaraan.  Myös ompeleen tulee ulottua koko ulkosaumanvaran yli.
 3. Jotta saa terävät saumat, pitää jokaikisen sauman jälkeen silittää ko. sauma. Silitysraudan pitää siis olla koko ajan vieressä kuumana.  Silityslaudan suojaksi tarvittiin leivinpaperia, sillä lasertulostimen jälki tarttui silityslaudan pintaan.
 4. You Tubessa on Karen Johnsonin 14 minuutin video paper piecingistä. Siitä sain paljon hyviä ohjeita kokeiluuni.  
 5. Kangasta haaskaantuu ja syntyy runsaasti käyttökelvotonta pikkusilppua, kun muotoon leikkaaminen tapahtuu vasta ompelemisen jälkeen 
 6. Kun yleensä tilkkuja ommellessa on hyvä laittaa koneen neula niin, että pysähdyttäessä se jää ala-asentoon, niin tässä näitä lyhyitä saumanpätkiä ommellessa onkin kätevämpää, että neula jää yläasentoon. Työhän otetaan jokaikisen sauman jälkeen pois koneesta ja sauma silitetään ja uusi kangaspala asetellaan paikoilleen.
Nyt olen kokeillut ompelemista.  QNM:n numeroista löysin myös muutaman mallin, joissa tilkkutyö kootaan kahdelle tai kolmelle paperimallineelle.  Täytyy tutkiskella niitä, jotta löydän optimaaliset jakokohdat variksesta tehtäville mallineille.
Onhan tämä aika veikeää, kun ennen harjoituksen tekemistä täytyy tehdä koetilkku.  Onneksi tein koetilkun tekemisessä niin paljon virheitä, että se oli hyvin opettavaista.

6 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että kokeilit näin outoa tekniikkaa! Kyllä se siitä.

  Ja heti ymmärsin, että kuvassa on auringonvarjo.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeista, itse en ole vielä edes kokeillut paper piecing tekniikkaa koskaan,olen onnistuneesti ollut pois opiston tunnilta kun sitä on opetettu, mutta kaunista jälkeä sillä saa vaikka näyttääkin monimutkaiselta. Kuva on kyllä selkeä ja ymmärsin, että se on aurinkovarjo.

  VastaaPoista
 3. Ihan selvä aurinkovarjo :-) Kankaan haaskuuntumista voi ehkäistä tekemällä kaavan jokaisesta numeroidusta osasta (huom. saumanvarat). Tämän olen oppinut tilkkutyö-opettajalta, mutta en sitä koskaan noudata :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain menee kohtuullisen työmäärän raja. Joko kangasta tai työtä haaskaantuu eikä lopputulos ole sen kummoisempi kuin kätevämmillä tavoilla tehtynä.

   Poista
 4. Olipa ihanaa, että kokeilit paperiompelua, vaikka kangasta haaskaantuukin... on se haaska tekniikka;o) Itse olen toisinaan leikannut niin isoja = leveitä kangassuikaleita, että jäännöspalatkin ovat vielä siedettävän kokoisia yhteenommeltaviksi. Ilolla odotan millainen variksestasi tulee...

  VastaaPoista
 5. Olen oppinut todella paljon erilaisista tekniikoista täältä varistesi myötä. Ihanaa, että jaat osaamistasi!

  VastaaPoista