sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Nyt löytyi jotain - uusi varis

Kun Eija ihmetteli kokeilujani, sanoin etsiväni jotain, mutta en tiedä mitä. Tämä etsiminen on hauskaa, mutta erityisen hauskaa on silloin kun huomaa löytäneensä jotain.

Katselin muutamaa vapaan konekirjonnan videota YouTubesta ja korviini osui siksakilla kirjonta. En ollut koskaan kokeillut sitä ja hyvät hyssykät sentään - sehän on käsittämättömän helppoa ja näyttävää.
Ompelin pienen pienelle koetilkulle koepistoja ja heti syntyi jälkeä.  Piirsin kankaalle variksen ja laitoin taustalle vesiliukoisista tukimateriaaleistani paksumman tuntuisen. Käytin kerralla kahta ompelulankaaa.  Langat sujahtavat melko helposti neulanreiästä koneen langanpujottimella.
Siksakia ommellessa kone tekee valtavasti töitä ja kangasta voi liikuttaa hitaammin kuin suoralla ompeleella kirjottaessa.  Ompelu tapahtuu niin, että ommellaan riveittäin ylhäältä alas ja takaisin alhaalta ylös. Pinnasta tulee tiheä ja jos jää aukkoja, voi ne täyttää ompelemalla päälle. Pistoja on niin tiheässä että silmä ei pysty havaitsemaan ompelun suuntaa, paitsi esimerkki variksen jaloissa, jotka ompelin vain kertaalleen.
Käytin ompelukehikkoa ja pari kertaa törmäsin koneen runkoon sillä.  Otin työn irti kehikosta ja siirsin uuteen paikkaan. Langat voi vain napsaista poikki, sillä ompelun päälle tulee uusi kerros eivätkä ne pääse purkautumaan.

Käyttämäni vesiliukoinen tukikangas on selvästi liian ohutta näin tiheään ompeluun ja kankaaseen muodostuu ryppyjä.  4 mm tuntui olevan tähän työhön sopiva piston leveys.  Piston pituushan syntyy omasta ohjauksesta. Ompelulankoina käytin 1) Mölnlycken tumman harmaata puuvillalankaa (valmistus lopetettu) 2) Lidlin halpislankapakkauksen harmaata puuvillalankaa 3) Ikean siniharmaata puuvillalankaa (valmistus lopetettu) 4) Ikean mustaa puuvillalankaa (valmistus lopetettu).

Tällaiseen kirjontaan kuluu valtavasti lankaa.  Koneeni ei kuitenkaan nirsoillut yhtään lankavalinnoistani ja lopputulos on hyvä johtuen kerralla käyttämieni lankojen juuri sopivasta tummuuserosta.  Suosittelen kokeilemaan langoilla, jotka haluat kuluttaa loppuun.

4 kommenttia:

 1. Olipa miekenkiintoinen kokeilu, pitää joskus kokeilla, kaikki varikset näyttävät hyvältä, odottelen mitä niistä teet.

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää variksesi! Susta on tulossa esittävän tilkkuilun uusi guru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Guruus on vielä valovuosien päässä. Nyt vaan hoen itselleni ompelupöydän ääreen istuessani: "nauti", ihan niinkuin luisteluvalmentajat sanovat lähettäessään luistelijan kilpailussa jäälle. Kokeileminen on ihanaa. Tähtipeitto saa odottaa. Iso haaste on tietysti yhdistää fiksusti liuta variksia yhteen työhön. Makea tunne, kun moni työvaihe sujuu tosta noin vain.

   Poista
 3. Nämä kaikki varikset on tosi makeita! Tuollaisella siksakkauksella täytyy jotain kokeilla, se vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista