tiistai 27. joulukuuta 2011

Ensimmäinen Paintstiks-kokeilu

Tänään vihdoin tartuin maalitikkuihini.  Niin kova hinku oli päästä kokeilemaan, että valmisteluihin en juuri uhrannut aikaa.  Nyt olen saanut tuntuman väreihin ja voin suunnitella tekeväni niillä jotain oikeaa.

Otin palan valkaisematonta jokamiehen lakanakangasta. En edes silittänyt sitä. Kangas on kutistamaton, sillä tuo kangas menee pesussa aika omituiseksi. Väriliidun päässä oli kalvo, joka ohjeen mukaan välillä lähtee paperipyyhkeeseen, mutta minä jouduin tekemään kynnenkärjellä töitä, että sain kalvon lähtemään irti. Kankaan laitoin pöydälle muovisen alustan päälle, jotta pöytä ei likaantuisi.


Kokeilin ensin, mitä tapahtuu kun laitan kankaan alle mallineen ja laitan väriä päälle.  Mallineen aukkoihin ei tullut väriä vaan ne jäivät pohjakankaan värisiksi.  Kirjakaupan alekorista ostetun kirjasinmallinesetin typografia ei ole erityisen kaunis. Tarvitsin siis paremman mallineen.  Otin arkin kopiopaperia ja leikkasin sen kahtia. Sitten leikkasin puolikkaaseen linnun muotoisen aukon.  En edes malttanut ensin piirtää lintua, vaan kävin suoraan saksilla muotoilemaan reikää. 

Liitujen väri on hyvin pehmeää ja öljyisen oloista.  Piirsin kankaaseen sillä ja sitten töpötin sudilla.  Käyttämäni oranssi ja violetti sekoittuivat kivasti.  Jos väriä tuntui olevan jossain kohdassa niukasti, vedin liidulla lisää ja lisäkerros peitti hienosti alla olevan värin. Oranssi siis peitti violetinkin. Käänsin mallineeni välillä peilikuvaksi.  Koska olin piirtänyt liidulla mallineen reunoja pitkin, tuli taustapuolelta vähän väriä kankaaseen eikä reuna ole aivan terävä.  Paperinen mallineeni ei ole kovin vahva, mutta nämä kuusi lintua syntyivät sillä.  Kuvan alalaitaan olen pyyhkinyt sutiin jäänyttä väriä ikäänkuin pensaaksi, oranssi ja violetti ovat sekoittuneet sudissa ruskeaksi. 

Näillä on todella kivaa puuhastella. Värit kuluvat nopeasti etenkin näin karkealla kankaalla.  Tilasin lyhyet värit. Nyt näen, että tarvitessani täydennystä, kannattaa tilata pitkät väripuikot. Seuraava kokeiluni on varmaan parannella melko mitäänsanomatonta tilkkutyötä lisäämällä siihen kuvioita mallineen avulla.  Paperinen malline likaantuu eikä sitä voi puhdistaa. Sen voi siis tehdä mistä paperista hyvänsä ja heittää projektin jälkeen roskiin. Työni saa nyt kuivaa pari päivää. Sitten kiinnitän värit kuumalla raudalla. Kiinnityksen jälkeen työn voi pestä koneessa ja värien pitäisi pysyä kankaassa.

Etsiskelin You tubesta videoita, joissa olisi vinkkejä paintsikien käyttöön.  Konetikkauksella kuuluisaksi tulleen Leah Dayn näyte on tässä ja Cedar Canyon Textiles näyte tässä.

1 kommentti:

  1. Nuo nyt vaikuttavat niin mielenkiintoisilta! Hauskat linnut ja hienot värit niissä.

    VastaaPoista